Центральна виборча комісія затвердила форму і текст виборчого бюлетеня з чергових виборів Президента України 31 березня 2019 року та форму бюлетеня для повторного голосування. Після скасування реєстрації п’яти претендентів на пост глави держави документ міститиме прізвища 39 кандидатів та відомості про них.

Так, участь у боротьбі за найвищу посаду в країні братимуть: Геннадій Балашов, Роман Безсмертний, Ольга Богомолець, Інна Богословська, Юрій Бойко, Віктор Бондар, Олександр Ващенко, Олександр Вілкул, Микола Габер, Анатолій Гриценко, Олександр Данилюк, Юрій Дерев’янко, Василь Журавльов, Володимир Зеленський, Сергій Каплін, Юрій Кармазін, Ілля Кива, Аркадій Корнацький, Руслан Кошулинський, Віктор Кривенко, Віталій Купрій, Юлія Литвиненко, Олег Ляшко, Олександр Мороз, Валентин Наливайченко, Роман Насіров, Андрій Новак, Сергій Носенко, Володимир Петров, Петро Порошенко, Роман Ригованов, Віталій Скоцик, Ігор Смешко, Олександр Соловйов, Сергій Тарута, Юлія Тимошенко, Юрій Тимошенко, Ігор Шевченко та Олександр Шевченко.

Відповідно до рішення ЦВК, текст виборчого бюлетеня друкується лише з одного боку державною мовою на одному аркуші розміром 200 х 800 мм пісочного кольору з двотоновим водяним знаком та захисними волокнами з використанням захисних графічних антисканерних елементів, виконаних із застосуванням захисних фарб, що мають флуоресценцію під дією ультрафіолетового опромінювання. А також елемента, який втрачає забарвлення внаслідок термовпливу, та з виконанням номера виборчої дільниці високим друком із застосуванням захисної фарби, що проявляється на звороті виборчого бюлетеня. Також ЦВК постановила, що виборчі бюлетені виготовлятимуть для кожної звичайної та закордонної виборчої дільниці в кількості, що на 0,5 відсотка перевищує кількість виборців, які за своєю виборчою адресою відносяться до відповідної виборчої дільниці за даними Державного реєстру виборців станом на 7 березня 2019 року.

Що ж до самої кампанії, то вона викликає стурбованість. Принаймні такого висновку дійшла делегація Парламентської асамблеї Ради Європи, яка перебувала в Києві 6—7 березня для оцінки передвиборного клімату в Україні. Делегація, зокрема, занепокоєна повідомленнями про створення деякими кандидатами систем підкупу виборців, критикує надмір кандидатів у Президенти та заангажованість олігархічних ЗМІ. Про це йдеться в заяві, опублікованій на сайті ПАРЄ. Проте загальна обстановка в країні, на думку представників делегації, підходить для проведення демократичних виборів, до того ж ще є час, аби поліпшити ситуацію.

Відзначивши професійну роботу ЦВК, представники ПАРЄ водночас акцентували увагу на безпрецедентно великій кількості кандидатів і місцевих спостерігачів, що може ускладнити проведення голосування і викликати проблеми в день виборів.

Непокоїть їх і той факт, що в якості спостерігачів зареєстровано низку громадських організацій, які так чи інакше пов’язані з партіями або кандидатами. «Також було тривожно чути, що відомі воєнізовані формування зареєстровані в якості місцевих спостерігачів і нібито погрожували застосувати силу проти ймовірних порушень у день виборів», — наголошують у ПАРЄ.

Вл. інф.