Юлія Тимошенко, Руслан Сидорович, Максим Бурбак, Артур Герасимов, Степан Кубів.

 

Ірина Луценко, Олександр Вілкул, Віктор Галасюк, Віктор Бондар, Євген Рибчинський, Дмитро Андрієвський.


Фото Олександра КЛИМЕНКА.

Більше фото тут 

 

Погоджувальна рада

Нинішнього пленарного тижня Верховна Рада продовжить розгляд проекту закону про забезпечення функціонування української мови як державної у другому читанні (№ 5670-д), до якого надійшло понад дві тисячі поправок.

Мова — це національна ідентичність

Голова Верховної Ради України Андрій Парубій на погоджувальній раді лідерів депутатських фракцій і груп та голів парламентських комітетів заявив, що найкращим вшануванням пам’яті Великого Кобзаря Тараса Шевченка, 205-ту річницю від дня народження якого Україна вшановувала минулої суботи, буде прийняття законопроекту про забезпечення функціонування української мови як державної (реєстр. № 5670-д), усунення законодавчої прогалини, що утворилася після скасування Конституційним Судом так званого мовного закону Ківалова-Колесніченка.

«Ми зобов’язані ухвалити закон, який регулював би застосування української — державної мови. Ухвалення цього законопроекту — це наш обов’язок», — сказав він.

Глава парламенту пояснив, що в українському законодавстві є окремі закони про мови національних меншин і про функціонування державної мови. Ухвалення цього законопроекту, за словами А. Парубія, забезпечить знання і застосування української мови посадовцями, надавачами послуг, забезпечить не менш як 90% української мови на загальнонаціональних телеканалах, не менш як 50% газет і журналів українською мовою, видання не менш як 50% книжок українською мовою, а також україномовну освіту.

Андрій Парубій зауважив, що важко передбачити, як довго розглядатимуться в сесійній залі понад дві тисячі правок, однак наголосив: парламент має йти за законною процедурою, гідно пройти цей шлях і ухвалити закон про українську мову як державну.

«Законопроект про українську мову — об’єднує, а не ділить, і відповідальність за його ухвалення має усвідомлювати кожна політична сила, — підкреслив голова Комітету з питань культури і духовності Микола Княжицький.

Відповіді на запити громади

Обговорення мовного законопроекту, вочевидь, займе багато часу парламенту. Однак упродовж пленарного тижня Верховна Рада також планує розглянути питання аграрної та економічної політики, правоохоронної діяльності, інформатизації, ратифікувати низку міжнародних угод, проголосувати за призначення місцевих виборів.

Лідер фракції Блоку Петра Порошенка Артур Герасимов закликав уже створену в парламенті ТСК щодо розкрадань в армії надати відповіді на те, як розкрадалася армія в період різних прем’єрів та міністрів оборони, про події в «Укроборонпромі», про які суспільство дізналося з журналістського розслідування.

Фракція також запропонувала створити у парламенті Тимчасову слідчу комісію для вивчення фактів підкупу виборців одним з кандидатів у Президенти та механізми відмивання коштів сумнівного походження через виборчий фонд кандидата. А. Герасимов закликав усі парламентські фракції надати своїх представників до ТСК.

Щодо законопроекту про державну мову лідер фракції БПП наголосив: «Питання захисту державної мови — це питання нашої національної ідентичності та зміцнення національної безпеки!».

Знизити градус протистояння

— закликав колег по парламенту лідер фракції «Народний фронт» Максим Бурбак. «Виборча кампанія — це час дискусії, а не «ядерних бомбардувань», — сказав він.

За словами політика, український проект закону про державну мову є найліберальнішим мовним законом у Центрально-Східній Європі. Значно суворіші закони у Польщі, Словаччині, країнах Балтії. Парламентарій навів соціологічні дані: 81% українців вважають, що українська мова має бути єдиною державною. «В Україні суспільний консенсус щодо цього питання, — наголосив М. Бурбак. — Багато положень законопроекту взагалі наберуть чинності лише через десять років».

Лідер фракції «Народний фронт» також закликав ТСК з розслідування корупції в оборонній сфері, повноваження якої було нещодавно розширено, провести публічне засідання за участю правоохоронців і в найкоротші терміни прозвітувати перед парламентом. «Чекаємо звіту і дій також від Генпрокуратури та антикорупційних органів», — сказав М. Бурбак.

Євген Рибчинський (ДГ «Воля народу») закликав депутатів зняти більшість поправок до закону про мову, щоб швидше його ухвалити і перейти до розгляду інших нагальних питань. Політик наголосив на потребі прийняти законопроект про кримінальну відповідальність за фальсифікації волевиявлення на виборах.

Натомість заступник голови фракції Опозиційного блоку Олександр Вілкул запропонував зняти з розгляду законопроект про мови, або голосувати проти, щоб, за його словами, «не узаконювати печерний націоналізм». Натомість фракція наполягає розглянути законопроекти про мир, зняття блокади Донбасу, підтримку промисловості, захист прав вимушених переселенців, чорнобильців, афганців, про економічно обґрунтоване зниження тарифів і цін.

Заробіток — майже мільйон на день?

342 мільйони, майже мільйон гривень на день! — це очікувані доходи голови правління НАК «Нафтогаз України» Андрія Коболєва в 2019 році (зарплата + надбавки і премії) — заявив співголова ДГ «Відродження» Віктор Бондар. Політик вкотре запропонував провести аудит компанії, з’ясувати, через які компанії-»прокладки» постачається газ в Україну, чому не допускають до перевірки «Нафтогазу» Рахункову палату. А також схвалити проект постанови, яку підписали керівники фракцій, про скасування підвищення тарифу на газ і проведення аудиту «Нафтогазу».

Голова Комітету з питань промполітики та підприємництва Віктор Галасюк (фракція Радикальної партії Олега Ляшка) нагадав, що радикали ініціювали проект постанови парламенту про скасування підвищення ціни на газ, повернення до Держбюджету премій, виплачених керівництву НАК «Нафтогаз України», зміни до Конституції щодо повноважень і монетарної політики НБУ — щоб цільовим завданням Нацбанку було і зростання економічного розвитку.

Почім шкарпетки для солдатів?

Заступник Голови Верховної Ради Оксана Сироїд нагадала, що парламент свого часу збільшив податки для людей, щоб спрямувати додаткові кошти на потреби армії, щоб армія мала гідне озброєння, техніку та обладнання. «Однак красти в армії, мародерство — є страшним злочином, особливо в умовах війни», — заявила парламентарій, наголосивши на потребі планування прозорого оборонного бюджету, а також планування бюджетних видатків окремо на розвиток, на споживання і на війну — щоб не було спокуси списувати все на війну, надавати детальну інформацію про ціну кожного виду озброєння, техніки, пального чи речового забезпечення для потреб армії.

Лідер фракції «Батьківщина» Юлія Тимошенко відзначила: те, що корупційні оборудки тривали роками, вже визнали і НАБУ, і Генеральна прокуратура. «Єдине, чого вони бояться — вимовити вголос, що очолював цю піраміду корупції чинний президент», — заявила політик. За її словами, притягненню винних до відповідальності сьогодні чиниться шалений спротив.

Заступник голови фракції «Самопоміч» Руслан Сидорович запропонував у п’ятницю викликати до парламенту Генерального та військового прокурорів, керівника САП та поінформувати, що було зроблено за попередні роки для розслідування злочинів в оборонній сфері та щодо запобігання правопорушень в оборонній сфері. Депутат також закликав правоохоронні органи завершити розслідування щодо трагедії в одеському дитячому оздоровчому таборі «Вікторія».

Голова Комітету з питань національної безпеки та оборони Сергій Пашинський нагадав, що парламентський комітет ще в листопаді 2016 року детально розглянув інформацію, яка лягла в основу журналістського розслідування щодо корупції в «Укроборонпромі», було дано доручення правоохоронним органам розслідувати ці факти. Голова комітету закликав прийняти законопроект, який уже розглядався в парламенті, що передбачає залучення інвестицій для створення спільних підприємств із іноземними партнерами, а також інші важливі закони з оборонної сфери.

Відповідальність невідворотна

Представник Президента України у Верховній Раді Ірина Луценко нагадала, що глава держави подав до парламенту проект закону про внесення змін до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів України щодо відповідальності за незаконне збагачення (№ 10110), який відновлює кримінальну відповідальність за цей злочин із урахуванням зауважень КС. «Глава держави наголошує на необхідності забезпечення правового підґрунтя щодо невідворотності покарання за незаконне збагачення», — сказала І. Луценко.

У свою чергу, Перший віце-прем’єр-міністр — міністр економічного розвитку та торгівлі Степан Кубів запевнив, що уряд і надалі проводитиме політику спрощення ведення бізнесу, покращення бізнес-клімату, пропонуватиме парламенту оновлені законопроекти про «промисловий безвіз», інтелектуальну власність, наближення до військових стандартів НАТО та інші.

Секретар антикорупційного комітету Верховної Ради Ігор Попов повідомив, що у середу, 13 березня, Комітет із питань запобігання та протидії корупції заслухає звіт НАБУ за минуле півріччя. Парламентарії також хочуть отримати відповіді від керівництва НАБУ щодо розслідування корупційних злочинів в оборонній сфері.

Дослівно

Голова Верховної Ради України Андрій ПАРУБІЙ:

— Український парламент може під час обговорення законопроекту розвіяти міфи та зробити велику просвітницьку роботу і для українського суспільства, і для наших закордонних партнерів з приводу того, що закон про українську мову є сучасним, європейським і прогресивним.

Факт

81% українців вважають, що українська мова має бути єдиною державною.

Формування порядку денного (згідно з проектом Розкладу засідань на 12—15 березня, складеного за пропозиціями комітетів Верховної Ради України)

12 березня, вівторок
Питання культури
— У другому читанні — проекти законів про забезпечення функціонування української мови як державної   (№ 5670-д), про внесення змін до деяких законів України з питань удосконалення системи охорони культурної спадщини (№ 8202)
— Проект постанови про Рекомендації парламентських слухань на тему: «Стан, проблеми та перспективи охорони культурної спадщини в Україні» (№ 8426)
Питання аграрної політики
— Проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо ідентифікації та реєстрації тварин (№ 9022)
— Три альтернативні проекти закону про сільськогосподарську кооперацію (№ 6527)
— Два альтернативні проекти закону про внесення змін до Закону України «Про особливості страхування сільськогосподарської продукції з державною підтримкою» (№ 6355)
Питання правоохоронної діяльності (низка законопроектів у другому читанні)
— Про призначення позачергових виборів сільських та селищних голів, про перейменування низки населених пунктів

13 березня, середа
— Питання ратифікації і правоохоронної діяльності

14 березня, четвер
Питання інформатизації
— Проекти законів про електронні комунікації           (№ 3549), про радіочастотний ресурс України (№ 5051)
Питання податкової та митної політики
— Проекти законів про Митний тариф (№ 7306), про публічні електронні реєстри (№ 8602), про внесення змін до Податкового та Митного кодексів країни у зв’язку з прийняттям Закону України «Про електронні довірчі послуги» (№№ 8371, 8372)
Питання паливно-енергетичного комплексу
— Доопрацьовані проекти законів про внесення змін до деяких законів України у сфері використання ядерної енергії (№ 5550-д), щодо безпеки використання ядерної енергії (№ 7471-д), про внесення змін до Закону України «Про дозвільну діяльність у сфері використання ядерної енергії» (№ 8348).
— У другому читанні — питання економічної, фінансової, освітньої політики

15 березня, п’ятниця
— Година запитань до уряду
— Питання молодіжної політики