У понеділок у Софії відбулася міжнародна конференція «Кібербезпека у Євросоюзі: способи відповісти на загрози, що наростають», організована Центром європейських досліджень імені Вільфріда Мартенса, фондом Ханнса Зайделя і правлячою в Болгарії партією ГЄРБ.

На ній політичний директор Центру європейських досліджень Ролан Фройденштайн заявив, що найбільша загроза в сфері кібербезпеки зараз походить із Росії, зауваживши, що перед виборами до Європарламенту відзначено нові хакерські атаки з Росії на всі системи ЄС. «Загроза проти нас іде на урядовому рівні саме з Росії. Нашою відповіддю на неї має стати посилення публічно-приватного партнерства. Це буде реакцією вільного суспільства на загрози авторитарного уряду, що намагається втрутитися в нашу демократію», — заявив він і додав, що саме зараз необхідна сильна відповідь західного суспільства на дезінформацію і кіберзлочини РФ.

Начальник відділу кібербезпеки при Головному управлінні по боротьбі з організованою злочинністю Болгарії Явор Колєв повідомив, що спецслужби країни підозрюють російську хакерську групу Fancy Bear в організації кібератак на сайти ЦВК, МВС та інших державних інституцій під час виборів до місцевих органів влади, які відбувалися ще в 2015-му. «Група, пов’язана з військовою розвідкою Росії, підозрюється в атаках на болгарські сайти в 2015 році під час виборів, а також у маніпуляціях під час виборів у США. Вони намагалися переглядати всю кореспонденцію представників Демократичної партії США», — заявив Колєв.

Заступник керівника партії ГЄРБ Цветан Цветанов з жалем констатував, що «Болгарія не підготовлена до гібридних атак, які залишаються частиною щоденної гри деяких країн поза ЄС». Він додав, що саме Росія найчастіше згадується як країна, котра може втрутитися в процес виборів до Європейського парламенту. І ще раз наголосив: зараз Болгарія не розробила механізму протидії фальшивим новинам та інформаційним атакам, що походять із Москви. На його думку, на майбутніх європейських виборах усі зможуть побачити, якого рівня сягнула кіберзлочинність у ЄС і чи є в європейської спільноти можливості для її подолання.

Єврокомісар з цифрової економіки й цифрового суспільства Марія Габріель заявила: понад 60% європейських громадян занепокоєні тим, що під час майбутніх європейських виборів кібератаки посиляться. За її даними, кіберзагрози походять від більш як 30 країн світу. Вона нарікає на брак досвідчених фахівців, які можуть запобігти чи відбити їх. За її словами, зараз у Європі не вистачає 300 000 кіберекспертів.

Посольство Росії у Болгарії поспішило — у дусі «нас там нет» — спростувати «чергові твердження про хакерську атаку на сайти болгарських органів влади, що нібито мала місце, й втручання у вибори до місцевих органів влади в 2015 році». В поширеній дипмісією заяві зазначено, що «вкотре, на жаль, змушені констатувати голослівність обвинувачень на нашу адресу».

Але цим заявам Європа вже не вірить і попереджає Москву, що втручання в майбутні президентські вибори в Україні й вибори депутатів Європарламенту розглядатимуть як злісний кіберзлочин проти демократії.

Фото: tverezo.info.