У неділю, 31 березня, Україна обиратиме не лише Президента, а й вектор розвитку держави. Це останній шанс, щоправда, не для кандидатів, яких цього разу найбільша кількість за всі роки незалежності — 39, а для Росії. Країни-агресора, яка будь-що прагне взяти реванш і повернути нашу країну в орбіту свого впливу. Для цього витрачаються шалені кошти і докладається чимало зусиль. На жаль, усе це не було марним. Тим відповідальнішим стає вибір, який маємо зробити 31 березня.

Для того, щоб його зробити, громадяни, які досягли 18 років, мають 31 березня прийти на дільниці і, пред’явивши документ, який підтверджує громадянство України, отримати виборчий бюлетень. Відповідно до закону про вибори Президента це може бути: паспорт громадянина України, паспорт громадянина України для виїзду за кордон, дипломатичний або службовий паспорт. А також військовий квиток (виключно для військовослужбовців строкової служби), тимчасове посвідчення громадянина України або картка (довідка) установи виконання покарань чи слідчого ізолятора, що повинна містити: прізвище, ім’я, по батькові, число, місяць, рік народження, громадянство, фотокартку особи, підпис керівника та печатку установи, — для осіб, які перебувають в установах виконання покарань або слідчих ізоляторах.

Хто і як голосуватиме

Дільниці будуть відкриті з 8-ї ранку до 20-ї години вечора. Здійснити волевиявлення виборець має особисто в кабінці для голосування, поставивши навпроти прізвища свого кандидата галочку (V) або плюс (+). Якщо на бюлетені буде поставлено дві або більше позначок — він вважатиметься недійсним. У бюлетені відсутня графа «Проти всіх», її скасували ще 2011 року. Фотографувати або передавати право голосу будь-якій іншій особі забороняється законом.

Волевиявлення вдома

Ті громадяни, які не здатні за станом здоров’я прийти проголосувати на дільниці, можуть скористатися правом проголосувати вдома. Для цього потрібно до 29 березня подати відповідну заяву до дільничної виборчої комісії (ДВК) і додати до неї медичну довідку. Номер ДВК можна дізнатися в окружній виборчій комісії (ОВК). Контакти всіх ОВК є на сайті Центральної виборчої комісії в розділі «Виборчі округи» http://www.cvk.gov.ua/vp_2019/. Телефон також може бути зазначений у запрошенні, яке має надійти кожному виборцю не пізніше, ніж за п’ять діб до дня голосування.

Голосування не за місцем реєстрації

Усі, хто бажає змінити місце голосування без зміни виборчої адреси, повинні були скористатися цим правом до 25 березня. Для цього їм потрібно було прийти до відділу ведення Державного реєстру виборців із паспортом та документом, який підтверджує необхідність зміни місця голосування (наприклад, довідка з роботи, навчання, договір оренди на житло тощо).

Якщо виборець є внутрішньо переміщеною особою, то із собою необхідно було мати тільки паспорт. Лише паспорта достатньо було і громадянам, виборча адреса яких на непідконтрольних територіях у Донецькій і Луганській областях або в Криму. Написавши заяву, де вказувалися бажана дільниця для голосування та причина зміни місця голосування (процедура займала 10—15 хвилин), виборець отримував посвідчення про зміну місця голосування. Відтак 31 березня з 8.00 до 20.00 має прийти на нову дільницю і проголосувати.

Для громадян, які змінюють місце голосування, потрібно пам’ятати: в разі проведення другого туру виборів Президента процедуру зміни виборчої адреси доведеться повторити.

За кордоном

Українці за кордоном зможуть узяти участь у голосуванні на спеціально організованих дільницях при дипломатичних установах. Оскільки ЦВК закрила закордонні виборчі дільниці на території Росії, то громадяни України, які перебувають на території РФ тимчасово (а це переважна більшість), зможуть віддати свій голос на Батьківщині за місцем постійного проживання. А ті, хто проживає в Росії постійно, матимуть можливість голосувати в посольствах України у Грузії, Фінляндії й Казахстані, де ЦВК розширила межі дільниць.

Спеціальні дільниці на тимчасовій основі

Процедура голосування на таких дільницях, а відповідно до закону вони створюються у стаціонарних закладах охорони здоров’я, на суднах, які перебувають у день виборів у плаванні під Державним прапором України, на полярній станції України, в установах виконання покарань і слідчих ізоляторах та інших місцях тимчасового перебування виборців з обмеженими можливостями пересування, нічим не відрізняється від голосування на звичайних дільницях.

На президентських виборах спеціальні дільниці буде створено також у зоні проведення Операції Об’єднаних сил для голосування військовослужбовців, які в ній задіяні. Відповідно до постанови ЦВК, створено 80 таких дільниць: 46 малих, 30 середніх і 4 великі. Орієнтовна кількість осіб, які візьмуть участь у голосуванні на них, — 47 тисяч.

Протоколи цих виборчих комісій здаватимуться потім безпосередньо до ОВК, створених на території Донецької та Луганської областей, як і в решті звичайних виборчих дільниць.

У Донецькій та Луганській областях

Відповідно до затвердженого ЦВК переліку округів, вибори в Донецькій області проводитимуться в 12 із 21 виборчого округу (кількість виборчих дільниць — 1211), на території Луганської області — у 6 із 11 округів (кількість виборчих дільниць — 536). Орієнтовна кількість виборців: у Луганській області — 536338, Донецькій — 1440840 осіб. Округи затверджувалися насамперед з урахуванням питань безпеки.

Щоправда, виборцям варто бути готовими до черг на дільницях, адже, за прогнозами експертів, явка сягне 84 відсотків. Непереливки буде і членам виборчих комісій. Ускладнити процес голосування може й безпрецедентно велика кількість спостерігачів, і міжнародних, і від громадських організацій. Станом на 26 березня ЦВК зареєструвала 2157 офіційних спостерігачів від міжнародних організацій та іноземних держав і 36932 від громадських організацій. До того ж деякі воєнізовані формування, зареєстровані як місцеві спостерігачі, погрожували застосувати силу в разі ймовірних порушень у день виборів.

Утім, правоохоронці запевнили, що готові до всіх викликів, і якщо ніхто спеціально не зриватиме вибори, вони відбудуться відповідно до законодавства та міжнародних стандартів.

Важливо

В останню неділю березня відбудеться перехід на літній час — стрілки годинника буде переведено на одну годину вперед.

Довідково

Стаття 7 Закону України «Про вибори Президента»:

«Голосування на виборах Президента України є таємним: контроль за волевиявленням виборців забороняється. Фотографування, відеофіксація в будь-який спосіб результатів волевиявлення виборців в кабіні для таємного голосування, а також демонстрація виборцем результатів волевиявлення у приміщенні для голосування забороняються і є порушенням таємниці голосування.

Членам виборчих комісій, іншим особам забороняється вчиняти будь-які дії чи розголошувати відомості, які дають можливість встановити зміст волевиявлення конкретного виборця».

Факт

10 квітня спливає термін, відведений на встановлення результатів голосування в день виборів Президента України та складення відповідного протоколу. Оприлюднення результатів голосування.

Якщо жоден із кандидатів не набере понад 50 відсотків голосів виборців, буде оголошено другий тур виборів. Про це має бути повідомлено до 13 квітня поточного року.

21 квітня — голосування у другому турі.

Остаточні результати виборів ЦВК має встановити до 4 травня 2019 року. А інавгурація нового Президента має відбутися до 3 червня.