Сергій Кривонос — заступник секретаря РНБО, Ігор Павловський — заступник міністра оборони України.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.

Більше фото тут.

Тимчасова слідча комісія Верховної Ради України для проведення розслідування відомостей щодо фактів розкрадання у Збройних Силах України та обороноздатності держави в період з 2004-го до 2017 року на черговому засіданні продовжила досліджувати інформацію про незаконний продаж військової техніки і майна Збройних Сил України за часів попередніх урядів, прем’єрів та міністрів оборони.

У засіданні взяли участь представники Міноборони, ДК «Укроборонпром» та оборонних підприємств, ГПУ, ДБР та інших відомств.

Зокрема, ТСК з’ясувала, що в Міністерстві оборони України у 2006 році було створено спеціальний департамент із продажу надлишкової української військової техніки за кордон. Хоча на той час українська армія сама потребувала новітньої техніки, маючи на озброєнні техніку ще з радянських часів. 919 танків Т-72 було переведено у статус надлишкового майна і продано за кордон по 201 тисячі гривень за танк, хоча, як засвідчила військова агресія РФ у 2014 році, «надлишковими» ці танки зовсім не були. А на зовнішніх ринках вони коштують майже 300 тисяч доларів. На думку комісії, це один із багатьох фактів, що призвели до послаблення і роззброєння української армії перед початком російської агресії у 2014 році. «Те, що було продано — це втричі більше танків, аніж є на озброєнні у ЗСУ», — наголосив голова ТСК, секретар Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки та оборони Іван Вінник. — У надлишкове майно переводилася нова, якісна техніка, яка належить до другої категорії». За його словами, комісія звернулася до «Укроборонпрому», де спростували твердження, яке пролунало в одній газетній статті екс-міністра оборони, що танки Т-72 не обслуговуються і не стоять на озброєнні у ЗСУ. ТСК наполягає, щоб колишні посадові особи, які були причетні до бездумного розпродажу військового майна, були притягнуті до кримінальної відповідальності.

Окрім того, депутати з’ясували, що було знищено багато документації, яка допомогла би провести якісне розслідування. З огляду на це, ТСК звернулася до «Укроборонпрому» з вимогою не нищити документи, які сьогодні є важливими для слідства, навіть відійшовши від порядку знищення таких документів з плином часу.

«Якби у 2014 році на початку російської агресії армія мала озброєння, яке раніше було продане за кордон, можна було б зберегти тисячі людських життів, — заявив заступник міністра оборони України Ігор Павловський. — Ті, хто сьогодні намагається сховатися від наших судів, від нашого народу, коли розкрадали Збройні Сили, стали пособниками ворога. Вони нас зробили слабшими, а нашого ворога Російську Федерацію — зробили сильнішою».

Розслідування ТСК щодо так званої «справи мажорів», про яку йшлося на Bigus. info, — постачання на підприємства «Укроборонпрому» запчастин для військової техніки за завищеними цінами (що було доручено ТСК лютневою постановою Верховної Ради) — у межах повноважень комісії завершилося. Член ТСК, заступник керівника депутатської фракції «Народний фронт» Андрій Тетерук запропонував, щоб керівники СБУ, НАБУ та інших правоохоронних органів доповіли у парламенті про результати службових перевірок стосовно їх працівників, котрі згадувалися у журналістському розслідуванні, та вжиті заходи.

Наразі у полі зору ТСК — факти, оприлюднені у новому журналістському розслідуванні стосовно державного концерну «Укроборонпром» та його дочірньої державної компанії «Укрінмаш». Йдеться про продаж за кордон продукції військового призначення на два мільйони доларів за посередництвом офшорної компанії Fuerteventura Inter LP. Із держкомпанії вивели в офшор два мільйони доларів. Це розслідування уже проводять детективи НАБУ, вважаючи, що операції були необґрунтованими. Тобто знову йдеться про розкрадання та корупційні оборудки в оборонній сфері.

Голова ТСК Іван Вінник наголосив, що у новому журналістському розслідуванні йдеться про вдвічі більші завдані державі збитки, аніж ті, про які йшлося у журналістському розслідуванні Bigus. info. «На відміну від розслідувань «Бігуса», збитки в даному випадку не 22 мільйони гривень, а 2 мільйони доларів США, — сказав Вінник. — А ще ці оборудки відбувалися в 2015 році під час агресивної війни РФ проти України». ТСК вирішила доручити її голові звернутися до правоохоронних органів для з’ясування всіх обставин, про які йшлося в журналістському розслідуванні стосовно підприємства «Укрінмаш», та запросила документи з приводу цієї оборудки та діяльності вищезгаданої офшорної компанії. ТСК також закликала Міноборони прискорити інвентаризацію військового майна.

Факт

Парламентська ТСК щодо розкрадань у Збройних Силах України встановила прямий причинно-наслідковий зв’язок між зумисним розвалом української армії та російською агресією у лютому 2014 року.