На знімках: голосування на виборчій дільниці в Берліні.

Фото автора.

Понад 100 тисяч зареєстрованих у ФРН «німецьких» українців про вибори Президента були заздалегідь поінформовані й запрошені на них п’ятьма генеральними консульствами України, котрі працюють на території цієї країни. Також громадяни, які саме в цей час гостювали тут, мали змогу віддати голос за обраного ними кандидата.

Активну участь у підготовці до виборів узяли члени української громади, зокрема в організації груп спостерігачів під час голосування. Автор цього репортажу теж, на один день «змінивши професію», серед інших, спостерігала за голосуванням на закордонній виборчій дільниці №900059 у Берліні.

Завдяки цьому в мене була можливість постійно отримувати інформацію онлайн з виборчих дільниць Мюнхена, Дюссельдорфа, Франкфурта-на-Майні, Гамбурга. Спостерігачі звідти повідомляли, що черги до виборчих дільниць там, утім, як і в Берліні, вишикувалися ще до відкриття. Звичайно, якийсь час, але не екстремально довго, потрібно було почекати. Проте завдяки насправді добре організованим консульствами потокам удалося уникнути великих незручностей. Приміром, у Берліні на дільницю інваліда-виборця донесли на… руках…

Тутешнє голосування було цікаве ще й з огляду на те, що «німецькі» українці вже мешкають у країні, про котру на Батьківщині склалося враження як про суспільство сталої демократії, а відтак і її результатів: високого рівня життя і соціальних гарантій. Ці виборці напевне знають, до чого мають прагнути, й особисто переконалися, що інше, ніж в Україні життя, можливе, і як його можна побудувати. Тож, як пояснив Василь М., він і його друзі-знайомі стоять у черзі, щоб проголосувати — з надією, що їхній голос допоможе змінити Україну.

Голова Центральної спілки українців Німеччини Людмила Млош уже точно й не згадає, у якій саме кількості виборчих кампаній вона брала участь, але каже: щоразу наші співвітчизники були на висоті. А цьогорічні вибори, як ніколи, відзначилися особливою активністю тих, кого доля закинула в ці краї.

Найбільше охочих виконати свій громадянський обов’язок зареєструвалося у Мюнхені — 30 тисяч осіб. Що закономірно, оскільки Баварія — найбільша федеральна земля, до того ж виборча дільниця охоплює не тільки її, а й ще одну — Баден-Вюртемберг, де налічується найбільша кількість українців, котрі тут осіли. Також у Дюссельдорфі зареєструвалося понад 20 тисяч виборців, у Берліні — 17 тисяч, Гамбурзі — майже 16 тисяч, Франкфурті-на-Майні — понад 13 тисяч. Так, не всі вони прибули до виборчих урн, оскільки їхати довелося з усіх кінців Німеччини, але спостерігачі зазначають, що явка була високою. Загалом у ФРН проголосувало 7224 особи. Діапазон кандидатів у них широкий, як і кількість голосів, котрі вони за них віддали. Серед фаворитів — Петро Порошенко, Володимир Зеленський, Юлія Тимошенко, Анатолій Гриценко…

Хоч організатори й доклали чимало зусиль для організації процесу, однак сталися і прикрі несподіванки. Приміром, не всі зареєстровані в консульствах потрапили до списків виборців, що, звісно, викликало невдоволення, а почасти й конфлікти. Таких на кожній дільниці виявилося в середньому до 30 осіб. Але знову-таки спостерігачі відзначають коректність відповідальних осіб у розв’язанні проблеми.

Як пояснила генеральний консул у Берліні Ірина Лисенко, непорозуміння сталися здебільшого через те, що громадяни, котрі стояли на консульському обліку, або змінювали документи під час переїздів, а в такому разі його слід оновлювати, або ж у них були причини, котрі завадили занести їх до списків в Україні.

Також у Гамбурзі виник конфлікт через те, що журналістам, котрі не акредитувалися заздалегідь, що передбачено законодавством, відмовили в можливості бути присутніми на виборчій дільниці. Оскільки вони не погодилися, то довелося навіть викликати поліцію…

Тим часом, за попередніми даними, в закордонному виборчому окрузі, за кількістю голосів Президент України Петро Порошенко (36,55%) обходить свого конкурента Володимира Зеленського (26,87%). За Юлію Тимошенко, котра в Україні займає третю сходинку в перегонах, за кордоном проголосували 4,26% українців (сьоме місце). Про це повідомила ЦВК за результатами обробки 73,26% протоколів.

Берлін.

До речі

Загалом у закордонному виборчому окрузі ЦВК сформувала 101 дільничну комісію. Українці мали можливість проголосувати в 72 країнах. На деяких дільницях, зокрема в Польщі, Чехії, Естонії, щоб проголосувати, українці вишукувалися у величезні черги.