Спеціальна виборча дільниця № 800212 територіального виборчого округу № 212 у Дарницькому районі Києва. Київська міська клінічна лікарня.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.

Більше фото тут.

Суми. На Сумщині всі тисяча дільниць розпочали роботу вчасно і без особливих ексцесів. Станом на 20-ту годину, на дільниці прий-шли 64,5 відсотка виборців, а найактивніше голосували в обласному центрі. Серед порушень спостерігачі Громадянської мережі «Опора» зафіксували кілька випадків, коли виборчий бюлетень видавав один член дільничної комісії замість двох. У Бурині охочих підвозили до місць голосування, і для цього нібито було виділено автобус. У Шостці чоловік напідпитку намагався винести з дільниці бюлетень, сховавши його за пазуху. Зареєстрували також випадки агітації у день виборів, фотографування із заповненим бюлетенем, видачі бюлетеня без паспорта, присутності у кабіні для голосування більш як однієї особи. Загалом поліцейські зафіксували на Сумщині в день голосування майже 80 правопорушень, пов’язаних з виборами.

Черкаси. На семи окружних виборчих округах, які діють в області, голосування відбулося без значних порушень і ексцесів. Явка виборців — 63,28 відсотка, що майже на два відсотки менше, ніж на виборах Президента України у 2014 році. Як зафіксували спостерігачі та представники КВУ, деякі дільничні виборчі комісії привезли до ОВК пакети з протоколами, на яких не було підписів членів ДВК та печатки. У Каневі у приміщенні ДВК виборець порвала бюлетень, заявивши, що це її протест проти того, «що нема за кого голосувати».

У Чигирині виборець проголосував двічі: на спецдільниці у лікарні, де проходив лікування, і в місті, за місцем реєстрації. За цим фактом правоохоронці відкрили кримінальне провадження. Чоловіку загрожує штраф від 100 до 300 неоподатковуваних мінімумів або позбавлення волі на кілька років.

В одному із сіл області пересувна виборча дільниця працювала без спостерігачів та без супроводу правоохоронців. Голова ДВК заявила, що «спостерігачі літні за віком і не можуть ходити попід хатами пішки, а представник поліції один і він стежить за порядком на дільниці...».

Хмельницький. Дрібні порушення і доволі висока активність. Так відбулися вибори на Хмельниччині. За активністю виборців область посіла десяте місце серед інших регіонів. Порушення здебільшого стосувалися випадків можливої прихованої агітації, підкупу виборців, перешкоджання діяльності виборчої комісії тощо. Усі ці повідомлення перевіряли працівники поліції. Було також зафіксовано дві спроби порвати бюлетені та одна — винести бюлетень за межі дільниці.

На момент завершення голосування до поліції області надійшло 21 повідомлення від громадян про ймовірні порушення виборчого процесу. За кожним із них правоохоронці провели перевірку. Підтвердилися три спроби пошкодити виборчий бюлетень. Щодо порушників склали три протоколи про дрібне хуліганство.

Чернівці. На 2 квітня по всіх чотирьох округах у Чернівецькій області лідирує кандидат у Президенти Володимир Зеленський. У нього 31,14 відсотка голосів (117762 виборці).

Друге місце посіла Юлія Тимошенко — 19,55 відсотка (73957 голосів). На третьому місці чинний глава держави Петро Порошенко — 14,15 відсотка (53519 прихильників). На четвертому місці в цій західній області опинився Юрій Бойко з 9,04 відсотка. За ним Олег Ляшко — 7,40, Ігор Смешко — 5,26 та Анатолій Гриценко — 5,16 відсотка. У Руслана Кошулинського лише 1,32 відсотка.

Ці дані є попередніми, оскільки в Хотині опрацьовано тільки 90,38 відсотка протоколів. Високий відсоток Зеленського можна пояснити потужною агітацією та підтримкою його, Бойка і Тимошенко російською православною церквою, яка має потужний вплив в економічно та логістично відсталих районах області і на румуномовних територіях. Це стало такою собі помстою Петру Порошенку за Томос, отримання якого буковинська єпархія Московського патріархату зустріла в багнети. Ще додала голосів Зеленському так звана «золота» молодь, котра здебільшого в народному господарстві жодним чином не задіяна.