У перші дні квітня увагу балканських ЗМІ сконцентровано на офіційному візиті прем’єр-міністра Греції Алексіса Ципраса до Республіки Північна Македонія. Багато хто з них наголошує, що нинішній глава уряду є першим, хто відвідав сусідню країну з візитом, і називають його «першим історичним кроком не тільки на Балканах, а й у Європі».

Серед численних договорів, підписаних міністрами двох країн, виділяється один, який називають справжнім проривом у відносинах сусідніх держав, котрі майже 25 років конфліктували між собою і не могли навіть сісти за стіл переговорів. Ця угода стосується сфери оборони. Як відомо, у Північної Македонії немає своєї військової авіації, тому, за висловом Алексіса Ципраса, повітряний простір не був на сто відсотків безпечним. «Коли я лечу на урядовому літаку (до Європи), то помічаю, як пілот відхиляється від прямого курсу, щоб облетіти повітряний простір Колишньої югославської Республіки Македонія», — поділився Ципрас із журналістами. Йому пояснили, що це робиться для того, щоб уникнути якихось незаконних дій і можливих надзвичайних пригод, а також через відсутність безпечних комунікацій. «Сьогодні ми можемо припинити цю безглуздість (обліт території Північної Македонії) і швидше діставатися нашої країни», — заявив Ципрас.

А припинять «цю безглуздість» грецькі пілоти після того, як у Скоп’є міністри оборони двох країн підписали меморандум, що передбачає захист і патрулювання ВПС Греції повітряного простору Північної Македонії, навчання військового та цивільного персоналу, використання радара в Салоніках для підвищення безпеки польотів над сусідньою країною. І, що дуже обрадувало прем’єр-міністра Північної Македонії, це робитиметься «цілком безплатно». «Наша країна не має власної авіації і захисту свого неба. Тепер одна з країн НАТО бере на себе зобов’язання охороняти його й підвищувати безпеку польотів над нашою територією. Ми вже маємо договір з Болгарією про навчання кадрів для танкових підрозділів, з Туреччиною — про підготовку кадрів для інших частин армії, а відтепер матимемо угоду і з Грецією про охорону нашого повітряного простору для забезпечення стабільності й безпеки. Це чудово для всіх, для всього регіону. Спасибі сусідам і НАТО, що піклуються про це. Коли немає своєї авіації, доводиться звертатися до сильніших сусідів», — пояснив прем’єр-міністр Північної Македонії і подякував колезі за цей жест доброї волі.

Представникам грецьких ЗМІ Ципрас пояснив, що кращою «компенсацією для Афін буде більша безпека біля кордонів Греції. Саме це отримуємо натомість. Ми хочемо, щоб наш сусід був стабільний у політиці з точки зору пізнань і вмінь у сфері авіації. Ми маємо можливість і маємо спроможність підтримати Північну Македонію в її зусиллях з гарантування стабільності й безпеки в регіоні».

Фото: 24smi.org