Відтепер гірські території Закарпатської, Івано-Франківської, Львівської та Чернівецької областей мають чітку програму свого розвитку до 2027 року. Так народний депутат Роберт Горват прокоментував затверджену Кабінетом Міністрів Концепцію розвитку гірських територій українських Карпат на 2019—2027 роки.

«Ми говоримо про комплексний підхід до реалізації основних пріоритетних напрямів розвитку гірських регіонів: формування конкурентної економіки, розбудову транспортної, виробничої та соціальної інфраструктури, розвиток туристичного потенціалу та, звісно, забезпечення екологічної безпеки. А це нові виробництва, робочі місця, можливість не виїжджати за кордон на заробітки, чисте та безпечне навколишнє середовище і, звісно, підвищення загального рівня життя та комфорту мешканців гірських територій», -сказав парламентарій та нагадав, що не раз звертався до уряду з пропозицією про необхідність затвердження такої концепції.

«Це крок вперед до реального використання ресурсного потенціалу, який насправді мають гірські регіони країни. А далі — робота над втіленням визначених концепцією завдань в життя», — підкреслив Р. Горват.

З тим, що розвиток гірських регіонів України — додатковий потенціал нашої держави, погоджується й віце-прем’єр Геннадій Зубко, під керівництвом якого розроблялася ця концепція. «Наша ключова мета — перетворити гірські території на успішні та інвестиційно привабливі. А це можливо через впровадження нових підходів до розвитку інфраструктури, медицини, туризму, започаткування нових виробництв, створення робочих місць, посилення економічної співпраці та освітнього напряму, підвищення транспортної й інформаційної доступності, активізації регіонального і транскордонного співробітництва. Маршрутна карта, яку закладено до Концепції розвитку цих територій, наблизить виконання стратегії Європейського Союзу щодо Карпатського регіону і дасть можливість вивести гірські райони на якісно новий рівень», — зазначив він.

Затверджена урядом Концепція розвитку гірських територій українських Карпат на 2019—2027 роки базується на чотирьох основних пріоритетах: формуванні конкурентної економіки гірських територій, розбудові транспортної, виробничої та соціальної інфраструктури, розвитку туристичного потенціалу та екологічної безпеки. Також Мінрегіоном розроблено законопроект щодо сталого розвитку та створення нових робочих місць у гірських та високогірних населених пунктах, адже поки що вони демонструють нижчі індекси регіонального людського розвитку та конкурентоспроможності.

Довідково

Гірські території Карпатського регіону України охоплюють майже 60 тисяч квадратних кілометрів території із 715 гірськими населеними пунктами (94% з яких — села), де мешкають майже 978 тисяч жителів.