Мій будинок у Софії розташований навпроти школи, або, як її називають у Болгарії, загальноосвітнього середнього училища. Тому просто з вікна можна спостерігати за неспокійним шкільним життям — від першого дзвоника, який щороку лунає 15 вересня, до випускного вечора, котрий у різних школах відбувається у різні дні — в проміжку від 23 до 26 травня, бо 25 числа в країні відзначається велике свято — День слов’янської писемності.

Майже Голлівуд, але без червоного хідника

Тоді «наша» школа перетворюється на маленький Голлівуд. Щоправда, роздають у ній не «Оскари», а дипломи, але суєта навколо цього неймовірна. 

На призначену годину  починають з’їжджатися на дорогих іномарках випускники (їх у Болгарії чомусь називають абітурієнтами). І якщо хлопці в строгих чорних чи білих костюмах і метеликах дуже схожі на близнюків, бо нічого нового модельєри для них не вигадали, то приїзд дівчат справді нагадує парад мод разом із Голлівудом, тільки без червоного хідника. Яких тільки суконь тут не побачиш. А дівчат у найбільш визивному й незвичайному вбранні батьки й витріщаки, яких чимало збирається під училищем, навіть зустрічають оплесками. Ще одна незмінна деталь — кожний, хто під’їхав до школи на «крутій» іномарці класу люкс, прагне показати й свою «крутість». І запрошує прокататися   своїх однокласників. Вони об’їжджають район навколо школи, висуваються з вікон і верхнього люка авто та скандують: «Один, два, три...» і так до дванадцяти — за числом років, проведених у школі. Спостерігати за цим спочатку кумедно, але потім стає і небезпечно для вух. Ближче до ночі динаміки в спортзалі, де відбувається сам абітурієнтський бал, «врубають» на повну потужність, і всі навколишні мешканці стають мимовільними слухачами сучасного молодіжного репертуару.

І якщо для випускників і вчителів це справді величезне свято, то для батьків — справжнісіньке пекло. До нього вони починають готуватися майже за рік. В середньому для болгарської родини ця подія обходиться від 3000 до 5000 левів (1500—2500 євро).

Багато хто з батьків зізнається, що в них не завжди виходить зібрати таку суму, бо відкладені гроші все-таки свідомо чи мимоволі витрачаються на інші потреби. Тому в останні роки багатьом доводиться брати так званий строковий кредит. Керівник фірми, яка видає позики за спрощеною процедурою, Марина Григорова повідомила, що батьки вже почали приходити по гроші. Але максимальна сума, яку людина може отримати, вперше звернувшись по кредит, становить тільки 800 левів (400 євро). Навіть найскромніші підрахунки переконують: для підготовки до випускного вечора згідно з існуючою модою потрібно дві такі позики. При цьому за рік на позичену суму в 1500 левів (750 євро) набігає 320 левів (160 євро) відсотків, які необхідно виплатити фірмі-кредитору. Ця сума, за статистикою, є середнім доходом на одного члена родини в Болгарії. Мінімальна заробітна плата торік становила лише 420 левів (210 євро). Але, незважаючи на це, батькам із родин з невеликими статками доводиться буквально із шкіри вилізти, щоб не відстати від інших і влаштувати своєму чадові свято за всіма вимогами моди. Людина тільки раз у житті є випускником — ось поширена думка, яка має виправдати всі видатки.

Сукня коштує три місячні зарплати

А починаються вони з оплати самого випускного вечора, тобто святкової вечері. Це коштує в столиці від 200 левів (100 євро) і вище, в провінції на 50—60 левів менше. Але всі зазначають, що на ці 200 левів пересічний болгарський пенсіонер змушений жити цілий місяць.

Деякі батьки зізнаються, що за випускну сукню для дівчини й аксесуари до неї необхідно викласти 2000—2500 левів (1000—1250 євро). Що дорівнює трьом місячним зарплатам болгарських учителів. Сьогоднішні випускниці бажають іти в ногу з голлівудським чи міланським модним часом і ретельно обирають собі вбрання в Інтернеті, наслідуючи світських панянок. При цьому батькам настійливо радять якомога раніше звертатися до модних ательє для замовлення сукні — що ближче до травня, то дорожче доведеться платити за неї.

Ще одним обов’язковим елементом для випускниці є зачіска. Її заздалегідь не зробиш, але записатися до майстра на травень рекомендують у лютому чи березні. Й відкласти на оплату його праці 120—150 левів (60—75 євро). Запізнення із записом може призвести до того, що ця сума зросте на 50—100 левів (від 25 до 50 євро), чи до того, що доведеться йти не до модного модельєра, а до квартального перукаря, який стриже пенсіонерів. Але платити майже ті самі гроші.

Родинам, де збирають на випускний вечір хлопців, у фінансовому плані значно легше. Їм навіть можна піти шляхом найменших витрат і взяти костюм напрокат на кілька вечорів, що обійдеться лише в 100 левів (50 євро). Можна й купити костюм за 200—250 левів (100—125 євро) рідного виробництва й виглядати в ньому справжнім денді. А імпортний італійського пошиття коштуватиме 300—500 левів (150—250 євро) і відрізнити його від болгарського зможе лише фахівець високого розряду. Гарна святкова сорочка обійдеться до 100 левів (50 євро). Туфлі рідного виробництва — в 120—150 левів (60—75 євро), а імпортні — вдвічі, а то й утричі дорожче. Як і пошиття костюма на замовлення. Вважається, що шиють їх у наймодніших кравців тільки чада багатих батьків.

Слід попередити, що це торішні ціни, а нині вони можуть зрости на 10—15 відсотків. І на оренду модного автомобіля теж. Залежно від моделі авто та його зовнішнього вигляду оренда на годину коливається від 150 до 400 левів (75—200 євро). Багато фірм пропонують батькам випускників винайняти яхту чи навіть вертоліт за «скромні» 1600 євро на годину.

Танцюють усі?

Останнім часом у Софії з’явилася нова мода — відправляти після випускного вечора дітей на два-три дні на море чи в гори. Доба проживання в готелях залежно від кількості зірок коливається від 70 до 120 левів. А можна «відпочити» від наук три дні в Греції чи Туреччині. Така поїздка з відвідуванням дискотек і нічних клубів обходиться в 300—350 левів (150—175 євро) без кишенькових витрат, звісно.

Ну, а заключними видатками є запрошення модного ді-джея, фото- чи відеозйомка значної для молодих людей події. Деякі батьки випускників вважають своїм обов’язком відзначити його за день-два чи в день випускного вечора в колі друзів і близьких родичів. Це, за найскромнішими підрахунками, ще плюс 200—400 левів (100—200 євро), бо в Болгарії навіть дні народження не заведено святкувати вдома — тільки в кафе, бістро, піцерії чи ресторані.

Болгарські газети, щороку підраховуючи витрати на випускний вечір, зазначають, що це найбідніша країна ЄС, де кожен п’ятий живе на 100 євро на місяць. Але коли йдеться про випускний вечір, то гроші відступають на другий чи третій план. Головне — не вдарити лицем в болото. Так міркують батьки. І порівнюють ці видатки з організацією весіль. Але все-таки визнають, що порівняння не дуже коректне, бо після весілля може бути й розлучення, і виявиться, що гроші викинуто на вітер. А приємні спогади про випускний вечір все-таки залишаться на все життя.

Фото: sv-g.com.ua