Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.

Більше фото тут 

Голова Верховної Ради України Андрій Парубій (на знімку) узяв участь у роботі 12-го Київського Безпекового Форуму «Невтомна хвиля: Стратегічний вибір України та Заходу», який проводив фонд «Відкрий Україну» спільно з Центром Разумкова та Chatham House.

Глава парламенту подякував організатору форуму Арсенію Яценюку за організацію майданчика, де можна щиро і відверто поговорити про безпеку в широкому вимірі та глибокому розумінні, обмінятися думками і взяти на озброєння висновки.

«У сучасному вимірі і світі безпека — це не тільки зброя, танки та автомати. Головна вирішальна боротьба йде за серця і розум людей, а вже потім приходять танки, — сказав А. Парубій. — У сучасному світі інформаційна зброя є ключовим методом атаки, агресії і поневолення». Голова Верховної Ради відзначив, що український парламент зробив багато для надання Томосу про автокефалію Православній церкві України, а також прийняв усі необхідні закони щодо декомунізації, нині розглядає закон про функціонування державної мови.

Не випадково, зауважив глава парламенту, в період правління Януковича ключовим посилом для суспільства було таке — давайте не говорити про мову, культуру, релігію, а лише про соціальні питання, відставити всі питання, які визначають ідентичність суспільства, нації. «І, власне, на тих територіях, де найактивніше велася така пропаганда, де найбільше були отруєні розум і душа українців ідеями «руского міра», ідеями російської пропаганди, в першу чергу і з’явилися «зелені чоловічки», з’явилася російська армія, — зауважив А. Парубій. — Бо танки приходять після того, як відбувається перемога на інформаційному фронті».

Голова Верховної Ради наголосив, що для українського парламенту за п’ять років його діяльності і для нього особисто одними з ключових були ті рішення, які формують ідентичність нації та суспільства. «І переконаний, що, власне, ці фундаментальні речі є основою і головним запобіжником від агресії та ключовим питанням безпеки», — сказав А. Парубій.

За його словами, від часу Майдану за п’ять років пройшла ціла епоха, яка змінила українське суспільство. «І Україна за ці п’ять років була не об’єктом, а суб’єктом світової політики, — зазначив А. Парубій. — Нам вдалося протидіяти і протиставити російській агресії ефективні та дієві інструменти проти гібридної війни Російської Федерації. І парламент відіграв важливу роль, і виконуватиме цю роль і на наступних парламентських виборах. Перед нами — прийняття закону про мову, Виборчого кодексу і цілий ряд законопроектів, які мають дооформити і підсумувати шлях за п’ять років».

Водночас Голова Верховної Ради наголосив, що сьогодні перед українським суспільством постало багато ризиків. «Ціна поразки і безвідповідальності — коли вибір може базуватися не на фундаментальних, не на глибинних речах, а на теперішніх емоційних моментах, — може бути надто велика. І той, хто думає, що ми пройшли багато точок неповернення, може глибоко помилятися», — зауважив Андрій Парубій, провівши історичні паралелі з ХХ сторіччям, коли втрата державності призвела до голодоморів, репресій, знищення інтелігенції та всього українського.

«Цьогоріч стоїмо перед вибором, який визначатиме, якою Україна буде завтра, післязавтра, через 10—20 років, — підкреслив Андрій Парубій. — Дехто із кандидатів намагається продемонструвати якусь нібито новітню технологію, представлення нібито якогось нового покоління. Але якщо прочитати програму, то там багато із програми Партії регіонів Януковича, що треба провести референдум щодо НАТО, відкласти за дужки питання мови і культури. Немає нічого нового, то все старе і ми все те вже чули. Це просто модернізована версія Януковича, яку нам намагаються подати».

Голова Верховної Ради наголосив, що на президентських і парламентських виборах даватимемо відповідь на ключові виклики національної безпеки України. «І в ці дні від позиції кожного, від нас залежатиме, чи зможемо й надалі ефективно і дієво протистояти російській агресії, якою буде Україна, — резюмував Андрій Парубій. — Для цього не треба бути на Майдані чи на фронті, бо фронт проходитиме на кожній виборчій дільниці, куди треба буде прийти і проголосувати. І впевнений, що громадяни виявлять високу відповідальність за свої дії та вчинки і кожен зробить свій внесок у зміцнення безпеки та оборони держави. І з Божою поміччю зможемо пройти ті виклики, які стоять перед Україною».

Уперше на Безпековому Форумі йшлося про релігійний вимір безпеки, а участь у ньому взяли ієрархи українських церков. Модератор сесії «Сила віри та цінностей: розмова про єдність України» народний депутат України Віктор Єленський відзначив, що нині, на жаль, в релігію намагаються встромити жало ненависті, нетерпимості, чиняться спроби використати релігію та релігійні інститути для боротьби з цінностями демократії та прав людини. Хоча, як розповів парламентарій, слово «Томос» торік посіло першість у пошуковій системі в Інтернеті Google. Хоча ще на початку ХХ століття лунали думки, начебто релігія відійде лише в особистий простір.

Перед учасниками форуму виступили глава Української Греко-Католицької церкви Патріарх Святослав (Шевчук) та Архієпископ Православної церкви України Євстратій (Зоря).

Ще в 2012—2013 роках Україну намагалися поділити: на західняків і східняків, україномовних і російськомовних, пригадав Патріарх Святослав. І тоді Блаженніший Любомир Гузар сказав: Україна не ділиться на схід і захід, але реально можна побачити поділ між тими, хто любить Україну і не любить. Очільник УГКЦ висловив думку, що нині обов’язок і роль церкви та релігійних інституцій, представників різних церков і релігій — формувати серцевинні засадничі цінності, внутрішній стержень, що визначатимуть фундаментальний вибір як громадян єдиної держави. Патріарх Святослав назвав визначальними для суспільства чотири цінності: гідність кожної людини, незалежно від етнічного чи релігійного походження, політичних уподобань, спільне благо, солідарність у захисті своєї держави і субсидіальність, тобто кожен має робити свою справу на своєму місці заради досягнення спільної мети. «Церква має бути матір’ю та учителькою свого народу, виховувати зрілих та відповідальних громадян», — вважає С. Шевчук.

Архієпископ Євстратій передав учасникам Форуму вітання від настоятеля Православної церкви України Епіфанія, котрий нині перебуває в поїздках Україною. Він відзначив, що сьогодні в Україні є велика криза довіри громадян до влади, криза довіри один до одного. Це руйнує і суспільство, і економіку. Однак церква змогла за всі роки утримати найвищий рівень довіри. «І спонукати до цієї довіри, щоби разом працювати, — то одне із завдань церкви», — сказав Є. Зоря. Він розповів іноземним гостям, що в Україні понад 20 років діє унікальне утворення — Всеукраїнська рада церков, до якої входять 17 представників різних релігійних організацій. «Ми можемо залишатися різними, з різними думками і позиціями, бути самі собою, нам не треба бути єдиним цілим», — сказав архієпископ Євстратій. До того ж він наголосив, що церква не втручається у президентські та парламентські вибори в Україні, пригадавши біблійну притчу: потрібно не годувати щодня рибою, а дати вудку і навчити людину бути самій відповідальною за своє життя. «Завдання церкви — не дати відповідь безпосередньо, як вчинити, а навчити громадянина, суспільство бути відповідальним саме за себе і знайти відповідь самому. Такий приклад уже було дано під час Революції Гідності».

Архієпископ також відзначив, що війна, яка йде на сході України, — це боротьба між поверненням назад до імперії та поступом вперед до Європи та європейських цінностей.

Під час Форуму також відбулися дискусії на теми регіональної та інформаційної безпеки, зовнішньої політики США, 70-річчя НАТО тощо.