Найближчим часом після президентських виборів буде порушено питання встановлення миру в Україні. На цьому Президент Петро Порошенко наголосив у програмі «Пульс» на телеканалі «112 Україна», повідомляє прес-служба глави держави.

Він нагадав, що питання безпеки та миру є першочерговим під час його міжнародних перемовин. Обговорювалася ця тема і під час останніх візитів Президента до Берліна, де відбулися переговори з Канцлером Німеччини Ангелою Меркель, і до Парижа, де відбулася зустріч з Президентом Франції Еммануелем Макроном.

«Ми чітко наголосили, і я маю тому тверде підтвердження, що не втрачаючи ні місяців, ні тижнів, ні днів, Президент Франції Еммануель Макрон, і канцлер Німеччини Ангела Меркель, уже у травні звернуться до Путіна, скоординуються зі Сполученими Штатами Америки і безпосередньо з Президентом США Дональдом Трампом», — заявив глава держави.

Петро Порошенко не виключає, що зустріч може відбутися у річницю відкриття другого фронту — день висадки союзних військ Нормандії. «Буде обов’язково запрошений президент Російської Федерації Путін. Ми зберемося вчотирьох, і у нас є чітка програма, що ми зробимо, щоби нарешті на багатостраждальну землю України прийшов мир», — сказав Президент.

Він також нагадав, що на 18 квітня заплановано оголошення великоднього припинення вогню. «Ми сподіваємося, що нарешті воно запрацює. І уже в травні або на початку червня будуть підписані документи Нормандського формату, де буде передбачено виведення російських військ з української території, виведення важкої техніки і артилерії, роззброєння незаконних збройних формувань і прийняття рішення щодо введення «блакитних шоломів» ООН», — сказав він.

Щодо того, чому зазначені кроки не робилися до цього, Петро Порошенко сказав: «Бо пан Путін дуже чекав, що в Україні буде обрано іншого Президента — слабкого, можливо некомпетентного, можливо непрофесійного. Щоб миротворчі сили були у нас лише як ескорт-сервіс для спостерігачів ОБСЄ, які працюватимуть з 9:00 до 18:00. А що робити мирним мешканцям, які живуть вздовж лінії зіткнення, з шостої вечора до дев’ятої ранку — це нікого не цікавило».

Глава держави наголосив, що Україна на такі умови не погодиться. «Нам треба справжній мир, нам треба справжня деокупація цих територій, нам треба контроль, у тому числі й контроль міжнародними силами Ради безпеки ООН неконтрольованої ділянки українсько-російського кордону для того, щоб не відбувалося інфільтрації на нашу територію», — заявив Петро Порошенко, водночас додавши: «Після того, як будуть сформовані безпекові компоненти, ми почнемо політичне врегулювання процесу шляхом місцевих виборів».

Президент вкотре підкреслив, що ключ від миру не в Україні, а в Москві. «Не ми ж стріляємо. Не ми прийшли на російську землю. Не ми хочемо російської крові», — сказав він. Петро Порошенко зауважив, що «немає в світі нації, народу і Президента, який би більше, ніж Порошенко, українці, держава Україна хотіли б і прагнули миру». «Бо ми платимо за цю війну найбільшу ціну. І Путін намагався перечекати для того, щоб якби ж був би хтось інший, якби можна було залишити собі Крим назавжди. І зараз ми впевнені в тому, що ми не маємо дати цю можливість», — констатував глава держави.

Фото: president.gov.ua