2 травня Павлоградський міськрайонний суд Дніпропетровської області засудив громадянина Бразилії Рафаеля Лусваргхі (на знімку) до 13 років позбавлення волі за обвинуваченням в участі в діяльності терористичних організацій та не передбачених законом збройних формувань.

Як повідомила прес-служба прокуратури Києва, «в ході судового слідства прокурором були наведені беззаперечні докази вини іноземця в інкримінованих злочинах. У свою чергу обвинувачений визнавав свою вину лише в частині участі в діяльності не передбачених законом збройних формувань, однак заперечував участь у діяльності терористичних організацій».

Таким чином, суд  визнав обвинуваченого винним за ч. 1 258-3, ч. 2 ст. 260 КК України та призначив йому покарання у вигляді 13 років позбавлення волі з конфіскацією майна. Крім того, суд стягнув з іноземця витрати на проведення експертиз у сумі майже 15 тисяч гривень.

До відбутого терміну буде враховано строк, проведений Лусваргхі під вартою. А станом на 2 травня — це майже три роки. Українські правоохоронці затримали Лусваргхі 6 жовтня 2016 року в аеропорту «Бориспіль» одразу після його прибуття з Бразилії за підозрою, що з вересня 2014 року по травень 2015-го він брав участь у бойових діях на Донбасі у складі збройних формувань «ДНР», вербував до лав бойовиків іноземців, здійснював розвідувальні вилазки, коригував артилерійський вогонь по позиціях ЗСУ.

Свій перший вирок за участь у бойових діях на території Донбасу, не підконтрольній Україні, Лусваргхі отримав 25 січня 2017 року. Печерський райсуд міста Києва визнав його винним у створенні терористичної групи або терористичної організації та не передбачених законом воєнізованих або збройних формувань і засудив до 13 років позбавлення волі з конфіскацією майна. Тоді Лусваргхі визнав свою провину. Однак 18 серпня Апеляційний суд скасував вирок суду першої інстанції через порушення територіальної підсудності.

Відтоді він переховувався у чоловічому Свято-Покровському Голосіївському монастирі (УПЦ МП). 4 травня 2018 року його знайшли там члени правої радикальної партії Національний корпус і привезли до СБУ, повідомляє Укрінформ. 7 травня 2018 Павлоградський міський районний суд за клопотанням прокуратури Києва заарештував Лусваргхі без можливості внесення застави. І майже через рік йому знову зачитали вирок.

Фото зі сторінки Прокуратури міста Києва у Фейсбуку.