Бельгійський лікар Ігор Вітенько зібрав кошти на вакуумну помпу і у вівторок передав її хірургічному відділенню Київської міської лікарні №1. Медик уже вдруге приїхав до Києва. Тут він працюватиме волонтером у різних медичних закладах, де є поранені бійці із зони АТО.

Хірург Ігор Вітенько родом із Тернопільщини, 15 років мешкає в Бельгії, 12 із них займається лікуванням ран. Каже, що не міг байдуже спостерігати за ситуацією на Батьківщині, тому взяв відпустку і разом із колегою Миколою Штукою два тижні працювали волонтерами в столичному військовому госпіталі. Привезли туди чималий благодійний вантаж, за-пропонувавши базовий пакет необхідного перев’язувального матеріалу та матеріалу для вакуумної терапії. Мають гарні результати лікування пацієнтів із ранами. Вдалося закрити великі дефекти опікової поверхні без аутодермопластики. Цей метод дає змогу прискорити загоєння ран, реабілітацію хворого і, відповідно, набагато швидше повернути солдата в стрій.
«Працюючи у відділенні гнійної хірургії, переконався, що тут висококваліфіковані медики, — розповідає Ігор Вітенько. — Однак відсутній недорогий перев’язувальний матеріал. Треба забезпечити бодай його мінімальний набір, а також антисептиків. Тут ще не мають достатніх навичок користування новітнім концептом, тому застосовують більш травматичні методи лікування ран. Тож маємо на меті організувати тренінги, консультації й симпозіуми для українських колег, стажування в Брюссельському військовому госпіталі, а також надавати онлайн підтримку. Дві презентації для персоналу хірургічних відділень у Києві ми вже провели».
Ігор Вітенько ще в 2011 році ініціював створення в Києві Бельгійського медичного центру. Впроваджувані його спеціалістами новітні технології лікування ран різної етіології в умовах поліклініки, денного стаціонару та на дому набули нині ще більшої актуальності. 
Ігор Вітенько каже, що звернулися до головного військового хірурга України із пропозицією організувати післяпродажну підтримку препаратів, навчальні курси, тренінги в Києві, Дніпропетровську, Харкові, медзакладах інших міст. Зароблені кошти БМЦ використовує для навчання та стажування лікарів у Бельгії. На зустрічі в посольстві Бельгії обговорили проблему гуманітарної допомоги Україні, зокрема матеріалами для лікування ран. Вирішили звернутися по підтримку до European Wound Management Assocіatіon EWMA і CNC, які мають велику інформативну базу всіх європейських виробників медпродукції. Вітенько розіслав 80 листів потенційним спонсорам, по-
обіцяв координувати відправку матеріалу. Його є де складувати в Любліні, а тоді через волонтерів чи в інший спосіб доставити в Україну. Можливо, бельгійський уряд допоможе з лікуванням та реабілітацією поранених бійців в Україні та в Бельгії. А Ігор Вітенько бере на себе опіку над ними у своїй клініці та клініках міста Гент.
Фото надано Ігорем ВІТЕНЬКОМ.
Ігор Вітенько (в центрі) під час операції.