Вони стартували з грандіозної карнавальної ходи, на яку разом із мером міста вийшли тисячі його жителів і гостей із усіх куточків країни.

Свято розпочалося з відрізання хвоста в шестиметрової бутафорської кішки. Це здавна символізує анекдотичну ощадливість габровців — хвости котам вони відрізають для того, щоб у морозні дні ті швидше входили в будинок і господарі могли зекономити кілька трісок на його опаленні. На карнавальному параді були й бутафорські коні із зеленим склом в окулярах. Як розповідають місцеві жартівники, їх надягають на тварин для того, щоб вони думали: стружка в годівниці ніщо інше, як зелена трава. Усіх цих бутафорських учасників виготовляють у спеціальній габровській карнавальній майстерні. Саме звідси ляльки актуальних персонажів і героїв болгарських народних казок та інших народів світу виходять на парад сміху.

Важливо зазначити, що традиція проведення карнавалів на вулицях і площах міста зародилася ще в ХІХ столітті. Співробітники габровського Будинку гумору й сатири стверджують, що люди веселилися й жартували один над одним, розповідали нові анекдоти й смішні історії. На початку минулого століття свято трансформувалося в маскарадну ходу з героями казок, політичними персонажами. За цю традицію в 2000 році Габрово було прийнято до Асоціації європейських карнавальних міст.

Травневі Дні гумору й сатири габровці називають «п’ятим сезоном року» і готуються до них із зими. Усі дні свята в Габрово супроводжуються жартівливими конкурсами для дітей і дорослих, виставками карикатур і концертами відомих виконавців, що й приваблює людей із почуттям гумору з усіх куточків країни та з-за кордону. 

Зрозуміло, що вільних місць у готелях у ці дні немає. Їх бронюють за кілька місяців до свята. Але в найближчих селах гостям раді. Їм не тільки надають притулок, а й запрошують на обід чи вечерю, де на десерт пригощають не лише традиційними болгарськими стравами, а й свіжими габровськими анекдотами.