Під час зустрічі.

Фото Олександра КЛИМЕНКА.

Ірина Геращенко подякувала за зусилля та підтримку ЄС у питанні імплементації реформ в Україні. Вона нагадала про важливий марафон тристоронніх переговорів Україна—ЄС—Росія впродовж 2014—2015 років, який відбувався за підтримки представників Європейської комісії. Політик також подякувала за другий пакет автономних торговельних преференцій, наданий у 2017 році для понад 50 товарів українського експорту, який допоміг пом’якшити наслідки російського торговельного ембарго.

Перший заступник глави парламенту зауважила: Верховна Рада усвідомлює відповідальність за необхідність продовження імплементації реформ, зокрема, і в рамках зобов’язань, взятих відповідно до Угоди про асоціацію між Україною та ЄС. І. Геращенко повідомила, що нині одним із пріоритетних питань залишається приєднання України до Конвенції про процедуру спільного транзиту, відповідний законопроект (№ 9532) планується розглянути у другому читанні наприкінці травня.

Перший заступник голови Комітету з питань науки і освіти Олександр Співаковський та заступник голови Комітету з питань європейської інтеграції Марія Іонова торкнулися й інших актуальних питань двосторонньої співпраці. Зокрема, мораторію на експорт необробленого лісу, захисту інтелектуальної власності, захисту географічних зазначень, особливостей оподаткування операцій з експорту олійних культур. Особливу увагу приділили протидії триваючій збройній агресії Російської Федерації.

Відзначалася необхідність створити пункт Спеціальної моніторингової місії (СММ) ОБСЄ в Керчі та посилити присутність НАТО у Чорному морі.

І. Геращенко поінформувала Комісара ЄС з питань торгівлі Сесілію Мальмстрьом про низку законів, ухвалених для вирішення гуманітарних та безпекових проблем Донбасу. Відзначила, зокрема, закон про протимінну діяльність в Україні, що відповідає стандартам НАТО у сфері розмінування, та зміни до цього закону, які стосуються вдосконалення механізмів залучення фінансування заходів протимінної діяльності. «Україна перебуває на п’ятому місці у світі за кількістю жертв від мін та вибухонебезпечних предметів. Ми розраховуємо на підтримку з боку Європейської комісії у питанні розмінування, а також на допомогу в реалізації інфраструктурних об’єктів на сході України», — наголосила І. Геращенко.

Комісар ЄС з питань торгівлі Сесілія Мальмстрьом відзначила проведення чесних та демократичних виборів в Україні та запевнила у подальшій підтримці України з боку ЄС.

Прес-служба апарату Верховної Ради України.