Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.
Більше фото тут 

Цьогоріч захід зібрав рекордну кількість гостей — майже тисячу учасників, серед яких — політики та релігійні діячі, представники різних політичних поглядів та конфесій, іноземні гості.

Із керівництва держави участь у Молитовному сніданку взяв Голова Верховної Ради України Андрій Парубій (на знімку вгорі), із нової влади, зокрема, був присутній Секретар РНБО Олександр Данилюк, а також урядовці, народні депутати України із різних фракцій, представники наукової та творчої еліти, зірки шоу-бізнесу, військові капелани, котрі прибули з передової, вдови та діти загиблих учасників АТО з різних куточків України та інші. Серед іноземних гостей були європарламентарії, конгресмен США, друг України Тім Уолберг, керівник делегації Духовної ради Білого дому Джеймс Гарлоу, почесні гості з Британії, Ізраїлю, Польщі, Угорщини, Німеччини, Естонії, Сербії, Болгарії, Швейцарії, Аргентини, Молдови, Білорусі та інших країн.

За інформацією організаторів, на Молитовний сніданок було запрошено і Президента України Володимира Зеленського, однак він не прийшов.

Традиція Молитовних сніданків пішла із США та країн ЄС, де вже понад 60 років у них беруть участь президенти, керівники урядів та парламентів, політична та творча еліта. В Україні Молитовні сніданки відбуваються із 2009 року. Ініціатором нинішнього зібрання стало Міжфракційне депутатське об’єднання «За духовність, моральність та здоров’я України», ведучими були народні депутати України Павло Унгурян та Оксана Білозір, котра якраз учора відзначала День народження.

«Ідея Молитовного сніданку та проведення спільної молитви за єдність є дуже потужним символом для всіх українців, — наголосив у своєму виступі Голова Верховної Ради Андрій Парубій. — Ми збираємося для того, щоб відійти від суєти, яка щодня біля нас, і думати про головне, про найважливіше. Темою сьогоднішнього зібрання є родина як та основа, на якій ґрунтується українська духовність, на якій побудовані українська держава та нація».

Глава парламенту відзначив, що це особливо важливо в час російської агресії, через яку дуже багато українських родин втратили своїх чоловіків, дітей чи батьків. «І дуже важливо пам’ятати про ці родини, які послали на передову своїх найрідніших, і сьогодні щодня на передовій захищають Українську державу від російського агресора, — сказав А. Парубій. — Усі останні п’ять років були для нас великими викликами, однак ми пройшли через відчай і коли, як здавалося, встояти було неможливо, що ворог набагато сильніший, саме молитва давала силу і мужність. І сьогодні, в часи великих викли-ків, потрібно звертатися до Господа з надією та вірою. Єдність, Господь і молитва є нашим головним дороговказом».

Голова Верховної Ради також відзначив, що парламент розглядатиме законопроект про військових капеланів. «Капеланська служба є прикладом служіння Україні та Богові», — підкреслив Андрій Парубій.

Учасники заходу спільно зачитали молитву «Отче наш», яку провів цьогорічний головуючий на Всеукраїнській раді церков та релігійних організацій — єпископ Римо-католицької церкви в Україні Віталій Кривицький, а також пом’янули хвилиною мовчання загиблих учасників АТО і загиблих шахтарів на Львівщині. «Нехай наша спільна молитва випросить у Господа благодать, яка сьогодні вкрай необхідна нашій державі», — сказав єпископ. Опісля пролунав духовний гімн України «Боже, великий єдиний, нам Україну храни».

«У нинішній непростий час, коли український народ потребує єднання перед обличчям агресії з боку Росії та внутрішніх викликів, Національні молитовні сніданки України за участю вищого політичного керівництва нашої держави, керівників церков і релігійних організацій країни об’єднують навколо духовних цінностей представників усіх політичних сил, даючи позитивний сигнал для кожної області, кожного міста, села і селища України», — відзначив ініціатор Молитовного сніданку народний депутат України Павло Унгурян (на знімку).

«Сьогоднішня молитва за Україну є символічною, — сказав перший Президент України Леонід Кравчук. — Молитва є найсильнішою силою, вона допомагала і при здобутті Незалежності України на початку 1990-х».

«Такі Молитовні сніданки — це добра нагода для спілкування, обміну думками, а найголовніше — це Слово Боже, найкращий майданчик і дороговказ до духовних цінностей, відповіді на дуже багато запитань», — зазначив у коментарі «Голосу України» народний депутат України Сергій Соболєв.

«Зміст такого Молитовного сніданку походить ще з євангельських часів, — розповів протоієрей Української греко-католицької церкви Олекса Петрів, — коли відбувалися спільні трапези учнів Ісуса, і Христос нагодував народ, а люди відчули спільність,

Божу благодать. Така спільна трапеза, спільна турбота про Вітчизну, про майбутнє, про сім’ю — це продовження заповідей Ісуса Христа».

Зібрані пожертви від Молитовного сніданку будуть передані онкохворим дітям. Недарма, коли в Церкві збирають грошові пожертви, кажуть: «Бог заплатить».

Довідково

Всеукраїнська рада церков і релігійних організацій (ВРЦіРО) утворена у грудні 1996 року як міжконфесійна інституція. Станом на лютий 2019 року, до складу ВРЦіРО входять 16 церков і релігійних організацій та одна міжцерковна організація, серед яких православні, греко- і римо-католицькі, протестантські та євангельські церкви, а також іудейське та мусульманське релігійні об’єднання. Відтак Рада церков представляє понад 90 відсотків усіх релігійних організацій України. Члени Ради головують на засіданнях почергово.