У з’їзді також узяли участь Голова Верховної Ради Андрій Парубій, перший заступник глави парламенту Ірина Геращенко, народні депутати, міністри, представники інтелігенції та громадські активісти.

Подякувавши за довіру, П. Порошенко підкреслив, що за минулі п’ять років в Україні сталося більше позитивних змін, ніж за попередні два десятиліття. Водночас він зауважив, що, на жаль, цього не змогли пояснити виборцям. «В умовах війни ми не лише впроваджували реформи, яким історія ще дасть належну оцінку. Ми зберегли демократію. Доказом відданості європейським принципам стала і цивілізована зміна влади. Україна — це одна з небагатьох пострадянських держав, де справді працюють і демократичні інститути, і соціальні ліфти, до речі, також», — сказав він та зауважив, що втілені фундаментальні зміни поки що не стали незворотними. «У Москві та Києві активізувалися ті, хто хоче взяти реванш і за Революцію Гідності, і за європейський вибір українців, і за крах путінського бліц-кригу в Україні в чотирнадцятому році», — застеріг П. Порошенко та звернув увагу, що поки що новообраний глава держави так і не прояснив свою позицію з багатьох питань, що не додає ясності ані українському суспільству, ані нашим міжнародним партнерам, у соціальних мережах широко обговорюється інтерв’ю бізнес-партнера Президента про те, що закон про мову треба скасувати, квоти на радіо і телебаченні — прибрати, бо це заважає «95 кварталу» продавати фільми в Росію. Також він розкритикував ідею оточення нового Президента щодо проведення «референдуму про капітуляцію перед Росією» та пропаганду дефолту. «Це все одно, що на власну країну накликати чуму. Оголошення дефолту означатиме параліч ділової активності, неминуче глибоке знецінення гривні, стрибок цін. І у першу чергу це вдарить по соціально незахищених верствах населення. Дефолт — це точно не кінець епохи бідності, а навпаки — нова економічна криза, яка запустить сценарій цілеспрямованого економічного та політичного хаосу, а це вже прямий інтерес Росії», — наголосив лідер партії «Європейська Солідарність». Саме тому, попри те, що партія вважає указ новообраного Президента про розпуск Верховної Ради неконституційним, «Європейська Солідарність» йде на парламентські вибори і йде перемагати, заявив П. Порошенко.

Голова Верховної Ради Андрій Парубій зауважив, що бачить у залі багатьох людей, з якими разом стояв на Мовному майдані, під час Помаранчевої революції, під час Революції Гідності. «Важливо, що тут зібралися соратники, для яких найвищою цінністю була гідність кожної людини і гідність нашої держави. Бо з дитинства ми знаємо одну істину: там, де гідність — там перемога і там майбутнє», — сказав він та закликав не ігнорувати велику загрозу, яка нависла сьогодні над Україною. «Дехто каже, що немає шансу для жодного реваншу, але я пригадую, що у 2010 році, коли приходив Янукович, теж багато хто казав, що зміни, які ми зробили, є незворотними. Але я пригадую той день, як у Верховній Раді за п’ять хвилин вилучили із законодавства будь-які згадки про НАТО, я пригадую той день, коли через парламент проводили закон «Ківалова—Колесніченка», який мав знищити українську мову, я пригадую ті біль і розпач, коли ми чинили опір Харківським угодам, але не змогли їх зупинити, і, на моє переконання, саме з Харківських угод розпочалася російська агресія проти України. Ми повинні це пам’ятати!» — закликав А. Парубій.

На думку глави парламенту, ворог, який і сьогодні біля наших воріт, намагається зруйнувати основи нашої державності. «І заяви про те, що має бути скасовано закон про мову, що має бути скасовано декомунізацію, що мають бути ліквідовані мовні квоти, — це удар по фундаментальних цінностях, які тримають нашу фортецю у боротьбі з російською агресією», — наголосив А. Парубій та застеріг, що українці ніколи і нікому не дозволять згорнути українську державність. «Ви відчуєте жорсткий опір від кожного із нас! Ми будемо боротися в парламенті, ми будемо боротися на площах і вулицях, але не дамо реваншу жодного шансу», — заявив А. Парубій та підкреслив, що саме тому він братиме участь у парламентських виборах.

«Я йду з командою однодумців, з якими ми всі ці роки працювали в парламенті і поза парламентом. І я переконаний, що для всієї держави вкрай важливо, щоб у Верховній Раді було достатньо депутатів, яких не можна ні купити, ні залякати та які твердо і непорушно стоятимуть на українських позиціях та вестимуть країну до ЄС та НАТО», — наголосив глава парламенту.

Перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко, відповідаючи у своєму виступі на запитання, що вдалося зробити за п’ять попередніх років, насамперед наголосила: українське суспільство зупинило проект «Малоросія» — один із найстрашніших і найкривавіших сценаріїв, задуманих Путіним. «Зараз новообрана команда, її голоси запитують у суспільства: «Ви що, думаєте, Путін — маніяк?». Так, я думаю, що Путін — маніяк. Тому що тільки маніяк може планувати розчленування дружньої країни, вкрасти Крим, відшматувати Донбас. Тільки маніяк може утримувати заручників і політв’язнів. Тільки маніяк може насолоджуватися від сліз їхніх родин. Тільки маніяк може спокійно знати про те, що Донбас сьогодні входить у п’ятірку, а за деякими видами мін — і в трійку найзамінованіших частин світу. Попереду лише Сомалі й Афганістан», — заявила вона та підкреслила, що оскільки Путіну та його камарильї не вдалося реалізувати сценарій «Новоросії», то сьогодні вони хочуть побудувати «Малоросію». Тож ключовим викликом, який стоїть перед нами сьогодні, І. Геращенко назвала необхідність зупинити проект «Малоросія», бо це та отрута, яка по краплині отруюватиме суспільство та вбиватиме нашу національну ідею — що це Україна. «Я не хочу бути частиною Малоросії! Я хочу бути частиною України!» — наголосила політик та додала: тієї України, що рухається до ЄС та НАТО.

Фото: solydarnist.org