Андрій Парубій, Володимир Зеленський, Володимир Гройсман.

Фото Владислава МУСІЄНКА.

Голова Верховної Ради Андрій Парубій узяв участь у засідання Ради національної безпеки та оборони під головуванням Президента Володимира Зеленського. 

Під час заходу говорили про енергетичну безпеку. Глава держави нагадав, що під час візиту на шахту «Лісова» у Львівській області, де загинули двоє гірників, він висловив співчуття рідним і близьким загиблих. Два роки тому загинули вісім гірників на шахті «Степова» ДП «Львіввугілля», зауважив він. Нещодавно загинули 17 шахтарів на шахті «Східкарбон» біля Луганська. 

Проблеми у вугільній галузі мають спільне коріння, хоч би де вони виникали, наголосив Президент під час наради за участю членів РНБО, присвяченій енергетичній безпеці, що проходила наприкінці травня. Протягом минулого тижня глава держави побував у двох місцях, де гинуть українці. «Якщо на фронті вбивають кулі й снаряди, то в тилу — безвідповідальність, безгосподарність і корупція», — підкреслив Володимир Зеленський. Протягом двох тижнів очільник країни обіцяє ухвалити відповідні рішення за підсумками своїх візитів. «Ціна питання дуже велика — безпека й добробут наших людей», — зазначив Президент.

Володимир Зеленський констатував, що протягом 2014—2018 років видобуток вугілля державними підприємствами України зменшився на 47 відсотків. Наша економіка критично залежить від імпорту енергоносіїв, і дуже мало зроблено для їх отримання з різних джерел. «Видобуток газу не зростає, — сказав В. Зеленський. — Зима вже близько, і варто готуватися до опалювального сезону». Глава держави нагадав, що одне із зобов’язань України перед Європейським Союзом — реформування енергетичної сфери, і ключовою тут є демонополізація енергетичних ринків. Із липня має запрацювати черговий етап ринку електроенергії. «Але в умовах суцільної монополізації можуть виникнути ризики і для виробників, і для споживачів, і для економіки України загалом. Про це нас попереджають міжнародні партнери», — підкреслив Володимир Зеленський.

Вл. інф.