Як зазначили в партії, майже половина кандидатів іще не були в законодавчому органі, а понад 30 відсотків списку становлять жінки.

«Кожен третій кандидат потрапив до списку за результатами праймеріз, які проводилися ГО «Солідарна Справа Громад», — ідеться в повідомленні.

Водночас лідер партії «Європейська солідарність» П. Порошенко сподівається, що в майбутньому парламенті його команді вдасться об’єднатися із пропрезидентською фракцією «Слуга народу», щоб іти в Європейський Союз і НАТО. Про це він сказав на одному з телеканалів.

«Я сподіваюся, що нам вдасться об’єднатися для того, щоб продовжити наш рух до Європейського Союзу і НАТО», — сказав П. Порошенко і зазначив, що в 2023 році Україна повинна подати заявку на вступ до ЄС, і висловив надію, що в бюджеті ЄС на 2028—2035 роки будуть передбачені кошти на вступ України в ЄС.

Проте в партії «Слуга народу» інша точка зору щодо майбутніх союзників. «Партія не сприймає жодну зі «старих політсил» за свого союзника, заявив очільник штабу, сьомий номер у списку партії, Олександр Корнієнко.

На його думку, «Слуга народу» перетинається з «Голосом» у деяких регіонах на заході, трохи в Києві. «Але ми не вважаємо їх своїми конкурентами, тому що ми за одне і те ж. От на сході в нас конкуренти «Опоблок» і «За життя», — пояснив політик, додавши, що можливість коаліції з «Голосом» іще треба обговорювати.

Лідер партії «Українська стратегія Гройсмана» Володимир Гройсман вважає за доцільне зменшити кількість народних депутатів. Водночас, представляючи першу десятку, глава уряду зазначив, що більше не буде «гравцем чужої збірної». «Я більше не буду гравцем чужої збірної. Збірної, в якій я втрачав багато часу на те, щоб долати перешкоди. Я прийняв рішення сформувати справжню команду української стратегії», — пояснив В. Гройсман. До першої десятки, зокрема, ввійшли міністр освіти Лілія Гриневич, перший заступник міністра інформаційної політики Еміне Джапарова, міністри культури Євген Нищук і юстиції Павло Петренко, а також народні депутати від «Народного фронту» Андрій Тетерук і Віктор Єленський.

Першу десятку кандидатів у народні депутати представив і «Рух нових сил» Міхеіла Саакашвілі. До неї, крім лідера партії, ввійшли, зокрема, екс-заступник Генерального прокурора Давид Сакварелідзе, народний депутат сьомого скликання Олесь Доній, громадський діяч, дружина екс-міського голови Глухова Мішеля Терещенка Олена Терещенко.

Вл. інф.