Започаткована в 2014 році реформа децентралізації — передачі фінансових ресурсів та адміністративних повноважень на місця — виходить на другий етап. А саме: етап ефективного використання нових можливостей для регіонів. Тому згортати реформу будь-якими непродуманими рішеннями неможливо. Про це сказав Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман під час зустрічі з головами об’єднаних територіальних громад Рівненської області. Нині в регіоні сформовано 31 громаду, що має прямі відносини з держбюджетом (за планом громад має бути 66).

«Децентралізація має непогані успіхи. Потрібно говорити про перспективи і завдання на 2019—2020 роки. Перший етап децентралізації відбувся успішно. Кожен житель ОТГ може порівняти, що було до децентралізації і що є нині. Мені було важливо передати не тільки кошти, а й можливості. Коли можливості починають працювати, в нас іде зростання, — сказав Володимир Гройсман. — Водночас сьогодні є загрози реформі. Її швидко можна зупинити — достатньо 226 голосів, щоб підкорегувати рішення не на користь місцевого самоврядування».

На переконання прем’єра, як повідомляє Урядовий портал, створення сотень тисяч нових робочих місць і формування потужного середнього класу — людей, які працюють в Україні й отримують достойну заробітну плату, — це розв’язання проблеми міграції й основа економічного розвитку країни.

«Одне з наших спільних завдань — створення сотень тисяч нових робочих місць, створення потужного середнього класу, який працює і має можливості задовольнити свої потреби», — сказав Володимир Гройсман і наголосив на важливості підтримки бізнесу, який чесно працює, виплачує заробітні плати, сплачує податки.