Конституційний Суд України (КСУ) визнав неконституційними норми щодо незалежності Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), та порядку призначення членів комісії, її голови.

Своїм рішенням від 13 червня у справі № 5-р/2019 суд визнав такими, що не відповідають Конституції, частину першу статті 1, пункт 2 частини першої статті 4, частину першу, абзаци перший, другий частини другої статті 5, абзаци другий, третій, четвертий, тридцять дев’ятий, сороковий частини третьої, частину шосту статті 8 Закону «Про Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг».

Отже, НКРЕКП, яку утворено як постійно діючий незалежний державний колегіальний орган за сферою діяльності, функціональним призначенням, повноваженнями має ознаки центрального органу виконавчої влади. Разом з тим комісія не підпорядковується Кабінету Міністрів України і не належить до системи органів виконавчої влади, що, на думку суддів КСУ, не узгоджується з Конституцією України.

Конституцією не передбачено право Президента (як і парламенту) формувати конкурсну комісію та призначати членів НКРЕКП і достроково припиняти їхні повноваження. Вказані повноваження, закріплені Законом, виходять за межі конституційної компетенції парламенту і глави держави.

До того ж повноваження Кабінету Міністрів можуть визначатись не лише Конституцією, а й законами України. При цьому будь-яке повноваження Кабінету Міністрів України або іншого органу виконавчої влади не може визначатися законом усупереч конституційним приписам.

Центральний орган державної влади, який здійснював би державне регулювання, моніторинг та контроль за діяльністю суб’єктів господарювання у сферах енергетики та комунальних послуг, може бути утворений Кабінетом Міністрів із законодавчим визначенням Верховною Радою його організації і діяльності.

Аби не блокувати роботу НКРЕКП, КСУ відтермінував до 31 грудня 2019 року втрату чинності неконституційних зазначених вище правових норм для приведення чинного законодавства у цій частині у відповідність до вимог Конституції України.

Учора Конституційний Суд продовжив у закритій частині пленарного засідання розгляд справи щодо відповідності Конституції України Указу Президента України «Про дострокове припинення повноважень Верховної Ради України та призначення позачергових виборів».