У Греції в розпалі туристичний сезон. Майже всі готелі країни заповнено відпочивальниками, пляжі також не пустують, тому що морська вода всюди прогрілася до приємної температури в 25—27 градусів. Але грецька влада звернулася з попередженням до всіх туристів — не розслабляйтеся й подбайте про захист від комарів, які, як і колись, є переносниками лихоманки Західного Нілу.

З таким попередженням звернулося до греків міністерство охорони здоров’я, а міністерство закордонних справ Греції навіть внесло комарів до списку потенційних загроз для іноземних туристів, що приїжджають до країни.

Тому гостям Греції радять також подбати про заходи індивідуального захисту. Це — носіння у вечірній час сорочок з довгим рукавом або взагалі закритого одягу, не затримуватися надовго біля заболочених місць, використовувати спрей від комах і кліщів. Інформаційні листівки про комарину загрозу й рекомендації щодо захисту від неї гостям, що прибувають до Греції, роздають просто в аеропортах. Регулярно проводиться інструктаж спеціалізованого медичного персоналу про те, як відрізнити комариний укус від звичайного нариву, й що слід робити, якщо є хоча б найменша підозра на вірус Західного Нілу.

Такі заходи — не випадкові. Торік у Греції 316 осіб після комариних укусів заразилися інфекцією, 50 з них померли. Українцям, які планують вирушити на відпочинок до Греції, також не зайве знати, що, як правило, після укусу комара, інфікованого вірусом лихоманки, у більшості випадків немає яких-небудь характерних симптомів. І тільки 20 відсотків людей можуть відчути нездужання, що трапляється при зараженні грипом. Це — головний біль, ломота в тілі, легка лихоманка. Деякі вважають це проявом грипу, який помилково називають літнім, або перегрівом на сонці. І не поспішають звертатися до лікарів, а займаються самолікуванням, вживаючи аспірин, анальгін і інші болетамуючі засоби. І гають час для вжиття необхідних заходів проти розвитку в організмі вірусу лихоманки.

Грецькі медики нагадують, що у тих, у кого в 2018 році було діагностовано зараження цим вірусом, стався розлад нервової системи, а потім енцефаліт, менінгіт і гострий параліч. Прислухайтеся до цих нагадувань і попереджень, і приємного вам відпочинку.