Про це поінформували під час спільного брифінгу Голова Рахункової палати Валерій Пацкан та Президент Міжнародної організації вищих органів аудиту INTOSAI, Президент Державної аудиторської інституції ОАЕ, доктор Харіб Саїд Аль Амімі.

INTOSAI — це об’єднання всіх рахункових палат і вищих органів аудиту. Ця організація налічує 196 країн, які підтримують один одного й проводять спільні перевірки. Її очільник із офіційним візитом перебуває в нашій країні вперше, відзначив В. Пацкан. Під час зустрічі керівники аудиторських організацій пропрацювали багато аспектів і визначилися із планами на майбутнє. Домовилися працювати за кількома напрямами, які найбільше необхідні нашій державі. Передусім йдеться про боротьбу із корупцією. Голова Рахункової палати повідомив, що, згідно з проведеними опитуваннями, 79 відсотків наших співвітчизників основною проблемою країни бачать саме хабарництво. ОАЕ мають передовий досвід у боротьбі з корупцією, і наші фахівці перейматимуть їхній досвід аудиту в частині боротьби з цим явищем. Ще один напрям — це ІТ-аудити. «Це те, що вкрай необхідне нашій державі», — підкреслив В. Пацкан.

Електронний бюджет в десятки разів зменшує корупцію, стверджує він. А Емірати мають передовий досвід у частині ІТ-аудитів. Спільна праця нас чекає також і в газовидобувній та нафтопереробній галузі. Наші фахівці розраховують отримати практичний досвід перевірок у цих сферах. Готові ділитися і своїми знаннями. Маємо, зокрема, унікальний фінансовий посібник, напрацьований спільно з колегами із Національного аудиторського офісу Великої Британії. Нині робота над ним уже — на завершальній стадії. В. Пацкан висловив сподівання на те, що співпраця із колегами із ОАЕ буде не тільки на папері, а й у практичній площині.

Між Україною та Еміратами склалися історичні добрі відносини в різних сферах, зауважив у відповідь на це Харіб Саїд Аль Амімі. Зокрема, він відзначив нашу співпрацю в економічній, політичній та культурній галузях. «Цей візит відбувається для того, щоб додати ще один аспект у цій двосторонній співпраці — між Рахунковою палатою та вищим аудиторським органом ОАЕ», — підкреслив він. Обмін досвідом реалізовуватиметься шляхом проведення спільних семінарів та тренінгів для працівників органів державного контролю, зазначив Президент INTOSAI. Важливо повністю скористатися можливостями, які дає ця міжнародна організація, підкреслив він. І водночас зауважив: органи контролю мають бути прозорими та повністю незалежними в адміністративному та фінансовому плані. А відтак побажав українському народові успішної роботи Рахункової палати.

Під час брифінгу Валерій Пацкан акцентував увагу на тому, що в ході зустрічі із доктором Харібом Саїдом Аль Амімі порушувалося питання про створення спеціальних органів для визначення питання збитків та втрат унаслідок військової агресії. Ініціатива створення такої спеціальної групи в Рахунковій палаті отримала підтримку, каже її очільник. «Буде непросто, але все ж спробуємо створити методологію вивчення збитків та втрат внаслідок військових конфліктів — усіх, і в тому числі того, що є на території нашої держави, — підкреслив В. Пацкан. — Дуже радий, що маю соратника в цьому аспекті. Спільна праця допоможе засвідчити всьому світу те, яких втрат зазнала наша країна внаслідок військової агресії Російської Федерації».