Відтак пік поданих до ЦВК документів (майже 90%) комісія отримала в останні три дні відведеного на це законом строку. «Це був значний виклик для комісії з точки зору об’єму документів, які ми мали ретельно вивчити протягом дуже короткого часу», — наголосила під час брифінгу голова ЦВК Тетяна Сліпачук.

«Загальна кількість кандидатів у народні депутати, які беруть участь у балотуванні — 5 тис. 845 осіб. За списками політичних партій — 2 тис. 674 особи. В одномандатних виборчих округах — 3 тис. 171 особа», — заявила вона та додала, що ці цифри майже на 99% відповідають тому, що буде остаточно в звітах, аналітичних та статистичних даних: «Залишається певний процент, що відбудеться зміна, бо відповідно до закону та Конституції є гарантоване право громадян звернутися до суду (загалом дев’ять днів) в тих випадках, коли вони не згодні або вважають рішення ЦВК таким, що порушує їхні законні права та інтереси».

Водночас Т. Сліпачук наголосила, що вперше за всі роки ЦВК зайняла дуже принципову позицію щодо недопущення введення в оману виборців через застосування виборчих технологій. Одна з них — двійники. «На цій кампанії ми зробили певною мірою запобіжник — внесли зміни до роз’яснення ЦВК, відповідно до яких особи мали вказувати факт зміни прізвища, а також час, коли ця зміна відбувалася. Завдяки цьому ми отримали значно менше клонів, ніж у попередні роки», — повідомила вона, додавши: «Питання недопущення застосування виборчих технологій, які вводять в оману виборця і знижують довіру до виборчого процесу, порушують його базові принципи, певною мірою віддані на розсуд судів... Тобто зараз ми намагатимемося довести судовій владі, що ЦВК керується лише Конституцією, законом, законними інтересами громадян та інтересами держави щодо забезпечення вільного волевиявлення».

Торкнувшись питання зміни місця голосування, заступник голови ЦВК Євген Радченко нагадав, що комісія змінила порядок тимчасової зміни місця голосування, а саме скасувала необхідність подачі супровідних документів до заяви. За його словами, станом на 26 червня місце голосування змінили 20 тис. 209 осіб. У межах округу — 8% і 92% — поза межами округу. Серед лідерів — Донецька (майже п’ять тисяч осіб), Луганська (майже три тисячі), Київська та Харківська області — понад тисячу осіб. Водночас в ЦВК очікують, що у зв’язку з полегшенням процедури виборці не зволікатимуть і заздалегідь скористаються цим правом, принаймні не в останній день (за п’ять днів до дня голосування).

Крім того, ЦВК провела переговори з поліграфкомбінатом «Україна» і вже 26 червня розпочинає процедури, необхідні для друку виборчих бюлетенів. «Відповідно до закону, ЦВК повинна 26 червня провести жеребкування політичних партій-суб’єктів виборчого процесу, визначити їхні номери у виборчих бюлетенях», — повідомив Є. Радченко, зауваживши, що цього ж дня ЦВК затвердить форму, зміст та текст виборчих бюлетенів і у багатомандатному, і в одномандатних округах.

Проте він порадив уже зареєстрованим партіям не поспішати рекламувати свій номер у бюлетені, адже остаточне слово ще не сказали суди. «Можливо, буде пережеребкування. Це залежить від того, які рішення ухвалять суди», — сказав він.