У разі проведення нового жеребкування буде неможливо вчасно надрукувати необхідну кількість бюлетенів для голосування у загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі та доставити їх на виборчі дільниці. Про це Центральна виборча комісія заявила після ухвалення Шостим апеляційним адміністративним судом рішення за позовом Аграрної партії України, яким ЦВК зобов’язано «провести нове жеребкування у відповідності до частини 4 статті 80 Закону України «Про вибори народних депутатів України» для визначення номерів політичних партій, під якими вони будуть розміщені у виборчому бюлетені для голосування у загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі, та прийняти відповідне рішення за наслідками жеребкування».

Не погоджуючись із цим рішенням Шостого апеляційного адміністративного суду, ЦВК наголошує, що провела жеребкування в останній день передбаченого законом строку, тобто, не пізніш як за двадцять чотири дні до голосування. Відповідну постанову щодо форми, кольору і тексту виборчого бюлетеня для голосування в загальнодержавному виборчому окрузі було затверджено 26 червня. «Вказана постанова в судовому порядку в установлений процесуальним законом строк не була оскаржена і є чинною», — зазначає ЦВК.

30 червня ЦВК на виконання рішення суду без жеребкування включила до виборчого бюлетеня партію «Рух Нових Сил Михайла Саакашвілі» під № 22.

«ЦВК з огляду на неурегульованість законом ситуації та виходячи із визначальних принципів дійсного демократичного виборчого процесу, зважила всі правові ризики та керувалася принципом дотримання «справедливого балансу» і забезпечення права виборців на вільне й усвідомлене волевиявлення», — наголошує Центрвиборчком та зазначає, що забезпечення прав одного суб’єкта виборчого процесу не може мати наслідком порушення прав та законних інтересів інших суб’єктів виборчого процесу та законного перебігу виборчого процесу в цілому як реалізації права виборців на вільне волевиявлення. Адже в разі необхідності проведення нового жеребкування Державне підприємство «Поліграфічний комбінат «Україна» не встигне виготовити необхідну кількість бюлетенів, що ставить під загрозу проведення 21 липня дострокових парламентських виборів.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.