Президент Володимир Зеленський здійснив робочу поїздку до Одеси, де взяв участь у заходах з нагоди Дня Військово-Морських сил України й активної фази українсько-американських командно-штабних навчань «Сі Бриз-2019».

В. Зеленський заявив, що метою України є потужні й оснащені сучасними кораблями Військово-Морські сили.

— На цьому шляху ми відчуваємо вагому підтримку з боку наших міжнародних друзів і партнерів, які сьогодні стоять з вами в одному строю, — наголосив Президент України, звертаючись до моряків.

В. Зеленський нагадав, що під час його візиту до Канади було досягнуто домовленості щодо посилення співпраці двох країн в оборонній сфері. Під час виступу Президент України вшанував хвилиною мовчання морських піхотинців, котрі загинули в результаті обстрілу санітарного автомобіля поблизу населеного пункту Водяне, — старшого матроса Сергія Майбороди і санітарного інструктора Ірини Шевченко.

— Тут присутні родини наших полонених моряків. Низький уклін вам за вашу мужність і за вашу витримку. Не буду багато говорити. Повірте, ми працюємо і вдень, і вночі, щоб повернути наших моряків додому, — зазначив Президент.

Глава держави також вручив сімом українським військовим морякам державні нагороди за особисту мужність, виявлену під час захисту державного суверенітету й територіальної цілісності України, зразкове виконання військового обов’язку і з нагоди Дня Військово-Морських сил Збройних Сил України. Так, нагороди отримали лейтенант Руслан Люшуков, капітан 2-го рангу Володимир Бельський, капітан-лейтенант Василь Гирба, капітан 2-го рангу Андрій Агапітов, капітан 1-го рангу Анатолій Квасов, капітан 3-го рангу В’ячеслав Симоненко і мічман Данило Маховський.

Крім того, В. Зеленський взяв участь у церемонії присвоєння почесного найменування «імені контр-адмірала Михайла Білинського» 36-й окремій бригаді морської піхоти, а також «імені віце-адмірала Володимира Безкоровайного» — Військово-морському ліцею. Президент також відвідав місця стоянки фрегата «Торонто» ВМС Канади, есмінця «Дункан» ВМС Великої Британії, українського десантно-штурмового катера «Станіслав» і фрегата «Гетьман Сагайдачний» ВМС Збройних Сил України.

Глава держави ознайомився з перебігом українсько-американських командно-штабних навчань «Сі Бриз-2019». У період з 1 по 12 липня 2019 року в цих навчаннях візьмуть участь майже три тисячі військовослужбовців з України і ще 18 країн. Вони тривають у чотири етапи. Основні зусилля під час навчань скеровано на відпрацьовування контролю й захисту морських комунікацій, важливої берегової інфраструктури.

В. Зеленський мав розмову з віце-адміралом США, командувачем шостого флоту США Лізою Франкетті. А на борту флагмана українського флоту — фрегата «Гетьман Сагайдачний» — відбулося урочисте вручення історичної реліквії — репліки почесного меча гетьмана Сагайдачного командирові корабля.

Акція відбулася під гаслом «Від Сагайдачного — Сагайдачному», а вручав реліквію командиру корабля командувач ВМСУ 2014—2016 років контр-адмірал Сергій Гайдук. Оригінал меча зберігається в замку Вавель у польському Кракові. Він був символом бойового духу Річі Посполитої й охороняв землі від іноземних загарбників. Виготовив репліку меча коваль Дмитро Ейдер — батько одного із захоплених українських моряків Андрія Ейдера.

Одеса.

Фото: president.gov.ua