У середу, після того, як більшість ЗМІ розтиражували слова Уповноваженого Верховної Ради України із прав людини про те, що вже досягнуто домовленості про звільнення наших військовополонених моряків, ті, хто співпереживає в’язням Кремля, очікували на наступну топ-новину — дату звільнення. Однак дива знову не сталося...

Через пару годин після згаданого коментаря Людмили Денісової російський омбудсмен Тетяна Москалькова заявила, що їй невідомо про якісь рішення з цього питання.

«Людмила Денісова звернулася через МЗС до ФСБ із проханням замінити запобіжний захід українським морякам у вигляді позбавлення волі на запобіжний захід у вигляді поручництва й запропонувала себе поручителем. Про жодні рішення з цього питання мені невідомо», — цитує Москалькову ТАСС.

У свою чергу адвокат Микола Полозов також повідомив журналістам, що він нічого не знає про таку домовленість. «Якщо здійснюватимуть якісь процесуальні дії з оформлення документів, нам про це стане відомо, адже за відсутності захисників моряки не будуть їх підписувати. Але поки що ніхто нічого не казав. У нас з учорашнього дня розпочалася нова стадія — ознайомлення з матеріалами кримінальної справи», — сказав адвокат «Громадському».

Пізніше Уповноважений Верховної Ради України із прав людини написала уточнюючий пост у Фейсбуці, в якому пояснила, що на даному етапі ведуться переговори про повернення наших хлопців додому в рамках виконання рішення Міжнародного трибуналу ООН з морського права.

Український омбудсмен нагадала, що підписала клопотання до керівника Слідчого управління ФСБ РФ Михайла Шишова щодо ухвалення рішення про обрання її особистого зобов’язання як запобіжного заходу для військовополонених моряків, що перебувають у Лефортовському СІЗО. Мовляв, Посольство України в РФ передало через МЗС РФ ці документи до ФСБ РФ, і нині вони перебувають на розгляді керівника Слідчого управління.

Фото: ombudsman.gov.ua