Найпевніше, Верховна Рада дев’ятого скликання розпочне свою роботу не раніше 3 вересня. Таку думку в ефірі одного з телеканалів висловив представник партії «Батьківщина» Вадим Івченко. Він зазначив, що 24 серпня триватимуть урочистості з нагоди Дня Незалежності, тому навряд чи доречно суміщати ці події із запуском нового парламенту. Але час потрібен ще й для того, щоб належним чином організувати підготовку до якісної та продуктивної роботи законотворців.

В. Івченко запевняє, що «Батьківщина» не відкладатиме це питання і вже готова збирати експертну раду для того, щоб напрацювати проекти документів, які подадуть першого дня роботи парламенту. Це дасть можливість одразу наполягати на першочергових кроках, переконаний він. Час між 24 серпня і 3 вересня може бути відведений також і для організаційних моментів. Адже багато народних депутатів уперше заходитимуть у парламент, і їм та їхнім помічникам потрібно зайняти кабінети і облаштуватися там. За словами В. Івченка, є дуже багато таких технічних нюансів, які треба подолати для того, щоб з першого дня першої сесії дев’ятого скликання в парламенті розпочалася продуктивна робота і народні депутати могли реалізувати всі ті напрацювання, про які говорили під час виборів, зокрема й президентських.

Кандидати від «Батьківщини» хоч і не проходили спеціального навчання перед початком нової сесії, але активно готуються до роботи практично одразу після завершення перегонів, зазначив В. Івченко. Він також висловився з приводу того, що в парламенті нового скликання може виникнути ситуація, в якій фактично існуватиме чотири опозиції. Майбутній депутат назвав їх умовно «справедлива», «голослива», «солідарна» та «життєва». Представник якої з них займе крісло заступника Голови Верховної Ради — покажуть перемовини, які офіційно розпочнуться з 12 серпня. Але неофіційно вони вже тривають, запевняє політик. З понеділка також кожна фракція висуватиме своїх кандидатів у комітети. В. Івченко зауважив, що, з огляду на все, «Слуга народу» має охопити не більш як 60 відсотків комітетів. Натомість вже заявлено про 20 очільників, а це значно більше.

А на Фейсбук-сторінці «Слуги народу» вже розповіли про те, як працюватиме найбільша парламентська фракція. Усіх депутатів у ній поділили на 15 груп. Їх формували шляхом жеребкування для того, щоб забезпечити прозорість процесу. За кожну групу відповідатиме окремий заступник керівника фракції. Це все допоможе ефективніше координувати роботу та налагодити внутрішню комунікацію, стверджують у партії. Це також допомагатиме злагоджено та швидко напрацьовувати позицію у загальнополітичних питаннях, організовувати регіональні поїздки народних обранців і проводити навчання. Фракція, як і партія, побудована за мережевим принципом. Це дає можливість збиратися в різних форматах, щоб співпрацювати та спілкуватися для більшої ефективності роботи. «Ми інші не за формою, а за змістом, — йдеться у повідомленні. — Щоб залишитися такими й через п’ять років, залишити після себе іншу політику й країну, ми будемо відповідально працювати, дискутувати про законопроекти, зустрічатися з виборцями і робити ще багато чого, що, можливо, не вписується у звичне уявлення про народних депутатів, але без чого ми не будемо людьми та слугами народу».

Партія «Європейська солідарність» поки що не ділиться своїми намірами та планами на наступне скликання. На офіційному сайті партії здебільшого інформація, яка стосується ситуації на сході країни та пошуків шляхів виходу з неї.

Своє бачення з цього приводу висловив і засновник «Опозиційної платформи — За життя» Юрій Бойко. Домогтися миру на Донбасі за допомогою санкцій не вдасться, наголосив він у зверненні, розміщеному на власному YouTube-каналі. А єдиний шлях для досягнення миру — прямі переговори. Начебто «самі ініціатори санкцій — США — вустами попереднього президента Барака Обами визнали, що санкції на політичні рішення Росії не вплинуть». Прямі переговори, на думку Ю. Бойка, мають вестися з невизнаними республіками за участю Російської Федерації та місії Волкера-Суркова. Мовляв, на першому етапі місія проявила себе ефективно. Переговорний процес має базуватися на Мінських угодах, зазначив політик. Але припустив, що їх можна буде модифікувати з урахуванням того, що минув час. Вирішення питання, на його думку, лежить у площині досягнення компромісу. Водночас, Ю. Бойко робить наголос на тому, що тарифи на житлово-комунальні послуги необхідно знизити.

Тим часом партія «Голос» через повідомлення в Фейсбуці запустила флешмоб. На сторінці політичної сили публікуватимуть знімок, зроблений під час ТуруЗмін, який проходив у період передвиборної кампанії. Читачам у коментарях пропонують вгадати місто, де знімок зроблено, а якщо вони впевнені у своїй відповіді, то затегати знайомих і друзів із цього міста, щоб вони підтвердили відповідь. Перше фото вже ідентифікували — його зроблено в Тернополі. Але серед коментарів є й критичні. Мовляв, вгадувати міста — це не найефективніше заняття для майбутніх законотворців.

Фото Юрія ПЕРЕБАЄВА.