Найбільшим здобутком України, яка 24 серпня відзначила 28-му річницю незалежності, є те, що держава і народ зберегли свою свободу. Про це під час урочистих заходів на Майдані Незалежності у Києві з нагоди свята сказав Президент України Володимир Зеленський. Він зазначив: «Не зовсім правильно казати, що Україні — 28. Адже до 91 року ми встигли чимало. Відбулося хрещення Київської Русі, Іван Федоров видав у Львові «Апостол», засновано Києво-Могилянську академію, козаки на чолі з Богданом Хмельницьким та Іваном Сірком підкорили фортецю Дюнкерк, на світ з’явилася Конституція Пилипа Орлика. Україна була однією із засновниць ООН, а Сергій Корольов зробив вагомий внесок у підкорення космосу людством. Це — лише декілька важливих подій яскравої історії нашої багатовікової та, водночас, молодої країни».

Набуття Україною незалежності — це довгий тернистий шлях, це зусилля і боротьба тисяч людей, це незламна віра мільйонів в українську ідею. «Активна боротьба за неї (незалежність. — Ред.) почалася понад 100 років тому. Тривала вона і в часи Радянського Союзу. Микола Руденко, Василь Стус, Петро Григоренко, В’ячеслав Чорновіл, Левко Лук’яненко, учасники Революції на граніті. Це неповний список тих, хто боровся за здобуття Незалежності. Хтось — ціною власної свободи, а хтось — ціною власного життя. Заради цього одного дня. 24 серпня 1991 року. І цей день був неминучим. Бо, як казав Левко Лук’яненко, прагнення до незалежності закладене у нашому генетичному коді», — наголосив Володимир Зеленський. Він також додав: «Наша земля — неповторна, чарівна, незламна, неймовірна, дивовижна, казкова, чудесна, прекрасна. Якби не наша Батьківщина, людство могло б і не знати цих слів. Адже всі вони були створені для того, щоб описати Україну.

І сьогодні вона відзначає 28-му річницю Незалежності. За ці роки ми зробили найголовніше. Ми їх примножили. Зберегли незалежність і свободу.

І бережемо сьогодні. Хтось — ціною власної свободи, а хтось — ціною власного життя.

У цей важливий день ми віримо, що в українському календарі скоро з’явиться інша, не менш знакова дата. Конкретне число і місяць — неважливі. Бо це буде день, коли настане мир».

Під час урочистих заходів на Майдані Незалежності Володимир Зеленський вручив державні нагороди. Відзнаки від Глави держави отримали 28 осіб, ще п’ятьох нагородили у регіонах України.

Володимир Зеленський передав орден «Золота Зірка» вдові та матері загиблого старшого солдата Андрія Волоса (на знімку) .

Військовому присвоєно звання Герой України за особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі.

Андрій Волос загинув 28 червня 2018 року від кулі снайпера, коли поблизу населеного пункту Південне Донецької області разом з товаришами по службі намагався евакуювати пораненого офіцера.

Орден Богдана Хмельницького ІІ ступеня отримав капітан резерву Володимир Ратушняк, орден Богдана Хмельницького ІІІ ступеня — капітан Денис Прокопенко та майор Павло Адаменко. Орденом «За мужність» ІІІ ступеня нагороджено старшину резерву Олега Бусеня, прапорщика Юрія Єверкіна, молодшого лейтенанта служби цивільного захисту Антона Ворона, полковника служби цивільного захисту Владислава Гусинського, старшого лейтенанта Аліма Керімова, майора поліції Олександра Дідківського, старшого лейтенанта поліції Андрія Русецького та майора Еміля Ішкулова.

Медаллю «За військову службу Україні» нагороджено полковника Сергія Оверченка, сержанта Олексія Брежнєва, молодшого сержанта Олександра Боровського, старшого матроса Сергія Кирія, молодшого сержанта Сергія Дудника, сержанта резерву Віктора Маталінця та капітана 1-го рангу Юрія Улащика. Медаллю «Захиснику Вітчизни» — старшого мічмана Романа Мещерякова, старшину Ласла Раті, старшого лейтенанта Володимира Гуцала, солдата Сергія Носика, підполковника поліції Анатолія Маляра та полковника поліції Сергія Русанівського. Крім того, як повідомляє прес-служба Президента України, державними нагородами було відзначено працівників освіти, медицини, спортсменів та волонтерів.

Також під час виступу Президент оголосив 29 серпня Днем пам’яті захисників України.

Зранку у день свята у столиці відбулися дві головні події — організована Офісом Президента України Хода гідності та Марш захисників України. У Ході взяли участь медики, вчителі, спортсмени, дипломати, що крокували з державними прапорами і квітами. У перших рядах Маршу — діти, матері та дружини загиблих воїнів України, що йшли з портретами своїх рідних, полеглих за свободу і незалежність своєї країни, і бійці.

Тисячі киян та гостей міста, що приїхали до столиці на святкування Дня народження своєї держави, вишикувалися на тротуарах вздовж вулиці Володимирської, бульвару Шевченка, Хрещатика, якими проходив Марш. Здається, весь центр Києва аплодував його учасникам та дякував ветеранам і рідним загиблих. Колона, не змовкаючи, скандувала «Слава Україні» та «Герої не вмирають». Учасники Маршу внесли на головну площу Києва гігантський прапор України, як символ держави, якою пишаються мільйони українців у всьому світі.

Як зазначають усі, хто взяв участь у Марші захисників, а це не лише кияни, а й одесити, львів’яни, представники різних регіонів країни, у столиці у День Незалежності витав особливий дух, дух свободи і незламності нації, який українці проявили і під час Революції Гідності та захищаючи територіальну цілісність держави на Донбасі. За даними учасників Маршу, у заході взяло участь щонайменше 30 тисяч осіб. Згодом частина колони вирушила на Михайлівську площу, де біля Стіни пам’яті загиблих у військових діях захисників України відбувся молебень за участю військових капеланів.

Фото Олександра КЛИМЕНКА.     
Більше фото тут