На знімку: Микола Гришук (праворуч) як факел, що запалив ідеєю свою громаду. 

Фото надано Миколою Гришуком.

У Малій Кам’янці Коломийського району цими днями кипить громадська робота на одній із земельних ділянок. Її виділили для висаджування чорниці канадської, відомої ще за назвою лохина. Ця культура вже прижилася в кількох районах Прикарпаття. То й собі хочуть спробувати, щоб стимулювати економічний розвиток свого села, яке входить до П’ядицької ОТГ.

Ресурс для новації потужний. Завдяки перемозі в 10-му обласному конкурсі проектів і програм розвитку місцевого самоврядування (Компонент 4 DOBRE) тут реалізують проект «П’ядицькі культури». Спільно із фахівцями Агенції розвитку ОТГ Прикарпаття створюють навчально-виробничу базу — АгроХаб.

«Усю роботу в ОТГ здійснюємо прозоро. На громадське обговорення виносимо бюджет громади, дослухаємося до місцевих ініціатив. Тож підтримали мешканців Малої Кам’янки. Сподіваємося на економічний ефект, зайнятість населення, додаткові надходження до бюджету», — акцентує голова сільської ради П’ядицької ОТГ Петро Гайдейчук.

Традиційні сільгоспкультури дають до тисячі євро доходу з гектара. Альтернативою є овочі, горіхи та ягоди, вирощування яких може принести вдесятеро більший зиск. Канадська чорниця (в Карпатах поширений її дикий різновид — афини) має високу дохідність. Головне — навчитися вирощувати лохину, тож за досвідом їздили до тих господарств, де вже прижилася ця ягода. Такі є, приміром, у Долинському районі.

«Технологічний процес вирощування лохини трудомісткий і фінансово затратний. Щоб не витрачати кошти із бюджету ОТГ, працівники створеного в селі комунального підприємства «Добробут Захід» залучають до підготовчих робіт місцевих мешканців. 

Відгукнулася насамперед молодь. Корчують площі, де буде водозабірник, а також возять торф’яну суміш на землю, де садитимуть ягоди», — розповідає староста села Мала Кам’янка Микола Гришук.

Проект — це детальна звітність. П’ядицька ОТГ має підтримку від Івано-Франківського центру розвитку місцевого самоврядування, обласної влади. Координують роботу фахів-
ці програми USAID 

DOBRE, а також дають знання щодо налагодження договірних відносин з юридичними особами. Підготовлено дорожню карту заходів для реалізації проекту, необхідні документи для отримання співфінансування від програми DOBRE.

Важлива така перспектива зайнятості селян, що для невеликих населених пунктів є надзвичайно актуальною. Процес урбанізації (переїзд до великих міст), а також заробітчанство вимітають працездатне населення. Зацікавити залишитися, спробувати себе реалізувати вдома — чи не найважче.

Старості Миколі Гришуку 33 роки. Наголошує, що і з Малої Кам’янки масово виїжджають. А що робити з немічними, хто їх має доглядати? Зрештою, як не подбати про своє село, Батьківщину, що дітям залишиться?

Он досі тут хазяйнувало Дослідне господарство «П’ядицьке» Прикарпатської державної сільськогосподарської дослідної станції Національної академії аграрних наук. Толку селу від того останніми роками не було жодного. А колись поля відібрали в селян. 

З утворенням ОТГ цими 985 гектарами за межами населеного пункту розпоряджається створене в селі «Добробут Захід».

«Ми — фанати своєї справи. Віримо що вдасться. Землю тепер як комунальну власність можна виставляти на аукціон. Ідея не для пафосу. Лохину маємо намір посадити на 16 гектарах, де облаштуємо систему крапельного поливу для вирощування цієї високорентабельної культури, яка буде на балансі комунального підприємства. Місцеві мешканці за полив не платитимуть. Зареєструються як підприємці, придбають саджанці для розмноження ягоди. На гектарі можна посадити до 3 тисяч саджанців. Кущ дає по 5 кілограмів або й більше ягід. Гуртова ціна нині десь у межах 100 грн/кг. Тож зиск очевидний. Побутує думка, що комунальне підприємство — збиткове, а ми вважаємо інакше. А тепер люди йдуть працювати і довіряють нам», — підсумовує Микола Гришук.

Довідково

Проект (абревіатура від американської назви DOBRE (Децентралізація — шлях до кращих результатів та ефективності) Агентства США з міжнародного розвитку реалізує в семи областях нашої країни американська компанія Global Communities. Головним партнером є Всеукраїнська асоціація сільських та селищних рад (ВАССР). Відібрано ОТГ, які зобов’язуються брати активну участь у повному спектрі заходів та процесів DOBRE.