Перший заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики та природокористування Степан Івахів, голова комітету Олег Бондаренко, заступник голови комітету Олена Криворучкіна та член комітету Юлія Овчинникова.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.

У понеділок, 30 вересня, відбулося засідання Комітету з питань екологічної політики та природокористування. Йшлося про проект закону України «Про Державний бюджет України на 2020 рік» (№ 2000), внесений Кабінетом Міністрів України.

У засіданні комітету взяли участь міністр енергетики та захисту довкілля Олексій Оржель і заступник міністра фінансів України Василь Шкураков.

Комітет з питань екологічної політики та природокористування ухвалив рішення рекомендувати Комітету з питань бюджету та Кабінету Міністрів під час опрацювання проекту державного кошторису збільшити видатки на 14592710,5 тисячі гривень від запропонованих урядом. Так, народні депутати рекомендували збільшити видатки Міністерства енергетики та захисту довкілля України, зокрема, на програми «Прикладні наукові та науково-технічні розробки, виконання робіт за державними цільовими програмами і державним замовленням у сфері природоохоронної діяльності, фінансова підтримка підготовки наукових кадрів», «Збереження природно-заповідного фонду» та «Здійснення природоохоронних заходів».

Комітет також рекомендував передбачити фінансування за бюджетними програмами «Здійснення заходів щодо реалізації пріоритетів розвитку сфери охорони навколишнього природного середовища», «Субвенція з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення природоохоронних заходів на об’єктах комунальної власності».

Під час засідання також було рекомендовано збільшити видатки на потреби Державної служби геології та надр України, Державної природоохоронної служби України, Державного агентства водних ресурсів України, Державного агентства України з управління зоною відчуження, Державного агентства лісових ресурсів України, Державної служби України з надзвичайних ситуацій і Міністерства розвитку громад та територій України.

На засіданні було також розглянуто питання про створення робочої групи із законодавчого врегулювання видобутку бурштину. Тим часом міністр енергетики та захисту довкілля Олексій Оржель повідомив, що міністерство розробляє низку законопроектів, покликаних унормувати видобуток цього каменю. За словами О. Оржеля, одним із головних завдань є зробити неможливим експорт бурштину-сирцю. Тож на комітеті було вирішено створити робочу групу із законодавчого врегулювання питань видобутку бурштину.