В області нарешті завершився безпрецедентний для регіону восьмимісячний (!) період «безголів’я» в облдержадміністрації. Адже її попереднього очільника Валерія Головка, котрий став фігурантом «гучного» корупційного скандалу з порушенням кримінальної справи (її розслідують і досі), звільнив іще колишній Президент України Петро Порошенко. Тож досі виконавчою владою області керували посадовці з доважками «в.о.» та «т.в.о.» з числа заступників попереднього голови.

12 листопада Указ Президента України Володимира Зеленського про призначення головою Полтавської ОДА 36-річного харків’янина Олега Синєгубова (на знімку) оголосив перший заступник керівника Офісу Президента Сергій Трофімов. Він у сесійній залі облради представив нового очільника виконавчої влади області керівному активу краю, громадськості та журналістам. Чому їм так довго довелося чекати цього призначення?

Тим паче що раніше в публічній площині вже з’являлося кілька інших прізвищ із числа претендентів. Незаангажовані спостерігачі однозначно пов’язують такий тривалий процес кадрового добору з величезним ресурсним потенціалом області. Насамперед в аграрній сфері та нафтогазовидобувній галузі. А коли додати до цього, що вже найближчим часом планують почати продаж землі, зокрема й масних полтавських чорноземів, то можна лише 
уявити, скільки груп впливу претендували на те, щоб «осідлати» ті чи інші процеси в регіоні...

Оскільки колишній міліцейський слідчий, науковець, доктор юридичних наук Олег Синєгубов до останнього часу працював деканом одного з факультетів Харківського національного університету внутрішніх справ, то на Полтавщині його, звісно, пов’язували з «профільним» міністром, також харків’янином Арсеном Аваковим. Однак під час згаданого представлення, відповідаючи на запитання громадськості та журналістів, спочатку Сергій Трофімов, а потім і сам Олег Синєгубов категорично заперечили входження останнього «в орбіту» міністра внутрішніх справ чи будь-якого іншого впливового політика.

Зрештою, перший заступник керівника Офісу Президента, котрий відповідає за «регіональний» напрям, запевнив присутніх у тому, що не було «жодного політичного призначення в жодній області». А новому очільнику Полтавської ОДА нагадав про головні «домашні» завдання від Президента України: забезпечити в регіоні «ну-льову» толерантність до корупції, подбати про успішне завершення реформи децентралізації та залучення інвестицій.

Олег Синєгубов зазначив, що своїми першочерговими завданнями вважає наведення порядку та очищення влади в області, зокрема й за допомогою правоохоронців, задля того, «щоб люди відчули зміни на краще». У цьому контексті пообіцяв аудит прийнятих попередниками рішень, щоб з’ясувати їх відповідність закону й ефективність, а також особистий контроль за реалізацією масштабних і дороговартісних будівельних проектів.

Новий керівник виконавчої влади регіону планує досить швидко створити «дієву» команду управлінців і відкрити два офіси, що сприятимуть залученню інвестицій та реформуванню на засадах програми Президента України. Водночас усіх, хто звертався до нього з проханнями, пропозиціями, скаргами під час згаданого зібрання в сесійній залі облради, він запросив на зустріч уже наступного дня.

Фото автора.