Голова Визирської сільської ради Валерій Стоілакі та заступник головного редактора газети «Голос України» Сергій Демський.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.

Делегація «Голосу України» під час зустрічей з депутатами сільської ради, жителями сіл Першотравневе, Любопіль, Визирка ознайомилася із сьогоднішнім життям ОТГ, із планами на майбутнє. Своєрідний інформаційний експеримент полягає в об’єднанні зусиль преси й жителів громади з формування й перших кроків у діяльності ОТГ.

Чому саме Визирська ОТГ стала предметом інформаційного співробітництва? По-перше, саме тут і почалися найактивніші суперечки про форми й методи об’єднання, про адміністративний центр ОТГ, про перспективи розвитку цієї привабливої території: поруч морське узбережжя, наймогутніший транспортний вузол «ТІС», великі орні землі, морський торговельний порт «Южний» і Одеський припортовий завод.

Формування ОТГ ще не завершене — нині на її території проживають 8 тисяч осіб, планується, що їхня кількість сягне 11 тисяч.

При формуванні ОТГ виникло кілька точок зору й серед людей, які мешкають у ній, і серед депутатів, і серед чиновників. Яка із них, на думку жителів ОТГ, виявилася привабливою і якій вони віддали перевагу — про це піде мова в подальших публікаціях «Голосу України».

Депутат Одеської обласної ради Олег Кутателадзе, у виборчому окрузі якого розташоване ОТГ і який є активним прихильником політики децентралізації, упевнений, що справжнє народовладдя забезпечують на місцях саме об’єднані територіальні громади.

Назву дві цифри, які можуть здатися фантастичними, — перший самостійний бюджет ОТГ перевищить 230 мільйонів гривень, а забезпеченість однієї особи бюджетними коштами — 27 тисяч гривень! Про складові цифри бюджету піде мова також в одній із публікацій «Голосу України».

Як з’явився в перспективному плані соціально-економічного розвитку села пункт про порятунок від екологічної катастрофи Тилігульського лиману Чорного моря й чому його потрібно рятувати? Сьогодні, коли ОТГ зробило перші кроки з порятунку лиману, в ньому з’явилася риба, на берегах стали з’являтися дикі тварини, отже, життя триває. Про це також у наступних публікаціях газети.

Формування економічного, культурного й соціального простору ОТГ також знайде відображення в публікаціях «Голосу України». Звісно, ми розповідатимемо про людей, для яких ОТГ — не просто територія, а мала батьківщина, тут їхнє коріння, тут майбутнє їхніх дітей і онуків.

Сьогодні настав час змагатися не м’язами або словами, а реальними соціальними й інфраструктурними проектами. І у Визирській ОТГ думають про те, щоб у кожному конкретному населеному пункті люди хотіли залишитися, а не їхали. Важливо, щоб і їхні діти мали бажання тут мешкати. Головне, щоб була мрія й план її реалізації. Свого часу ніхто не вірив, що у Визирці буде площа, фонтан і теплий громадський туалет на вулиці.

Уже нині Визирка стає місцем проведення масштабних культурних заходів. Жителі хочуть перетворити місцевий яр на парк із велосипедними доріжками, містками й альтанками. Сьогодні це звучить незвичайно, як і те, що село говорить про каналізацію й водопровід у декількох населених пунктах. І це можна здійснити.

Отже, інформаційний експеримент громада—преса стартував. До нових зустрічей, шановні читачі.