Відомо, що найактивнішими прихильниками сепаратизму в Донбасі були шахтарі. Однією з головних спонукальних причин у них було закриття шахт. Це спричиняло скорочення робочих місць, а оскільки інших робочих місць не було, то багато хто був змушений залишати обжиті шахтарські містечка. Гірники були переконані, що в цьому винен головним чином уряд України, який не створював робочі місця для шахтарів, що вивільнялися. Вони дивилися на схід, де на теренах Росії можна знайти підходящу роботу.

І от майже все здійснилося, ватажки «ДНР» і «ЛНР» стверджують, що Донбас фактично вже «рускій мір». Проте, як з’ясувалося, в Росії донбасівців не дуже й чекають. Роботу, звичайно, там знайти можна, але головне питання: а де жити переселенцям? Житла для них ніхто не приготував і готувати не збирається — викручуйтеся самі. А що стосується вугільних шахт, то вони й там зайві, в «Ростовуглє» закрилася навіть знаменита «Майская», де ставив рекорди видобутку геройський шахтар М. Чих.

Скорочення споживання й видобутку вугілля — світова тенденція: досить згадати, як лихоманило Велику Британію закриття шахт. Не обійшла ця тенденція й Україну. До конфлікту на Донбасі процес згортання видобутку й закриття шахт протікав відносно спокійно, уряду вдавалося гасити протести гірників грошовими субсидіями, хоча це доволі обтяжувало бюджет країни.

У самопроголошених «Л/ДНР» проблема не зникла. Видобуток вугілля не виправдовує витрат, споживачів мало, вугілля дівати нікуди. Стривожилася цим і профспілка гірників України. Днями голова шахтарської профспілки Михайло Волинець почав бити на сполох із приводу зупинки донецьких і луганських шахт, які залишилися без електропостачання через несплату. Профбос попереджає, що якщо не вжити заходів, то стануть електро-станції й без світла залишаться 6 мільйонів мешканців. У зв’язку із зупинкою енергосистеми мають намір звільнитися й виїхати 5 тисяч енергетиків, електромережі змушені відпускати енергію безплатно, але довго це тривати не може. Профбос закликає уряд України вжити заходів, але чомусь мовчить про першопричину збоїв — кризу економіки краю, яку розвалили сепаратисти, навіюючи гірникам та іншим трудящим, що в Росії вони будуть як сир у маслі кататися. Ну й де ж те масло і той сир? Гіркі вони виявилися на смак.

Донецьк.

Фото надано автором.