У 2019 році в оцінюванні бюджетної прозорості взяли участь 106 об’єднаних територіальних громад. Серед них і Байковецька ОТГ, що в Тернопільському районі. Методологія цього оцінювання розроблена Фондом Східна Європа спільно з Громадським партнерством «За прозорі місцеві бюджети!» у співпраці з Асоціацією міст України за фінансової підтримки Європейського Союзу. Ця само методологія використовувалася і торік. Вона дає розуміння, який він — ідеально прозорий бюджетний процес, і відповідь, на якому рівні нині перебуває бюджетна прозорість у конкретній громаді. Але найголовніше — процес оцінювання працює як інструмент просування бюджетної прозорості та досягнення «ідеальної картини майбутнього». Він створює умови для громадського обговорення бюджету, посилює громадський контроль над місцевими фінансами і довіру мешканців до влади.

Методологія складається із 36 критеріїв, за якими оцінюють усі етапи бюджетного процесу. По кожному критерію є від 2 до 6 запитань із можливими відповідями «так» або «ні». До опитувальника в цьому році додали два нові критерії, які стосуються гендерно-орієнтованого підходу в бюджетному процесі. Загалом у ньому 142 питання. Всі етапи бюджетного процесу оцінюються на відповідність трьом параметрам: відкритість інформації, прозорість прийняття рішень і залучення громадян та застосування інноваційних практик.

Громади-учасниці оцінювання відповідали на запитання, заповнюючи опитувальник та надаючи підтверджувальні документи. Їхні відповіді вносили в онлайн-систему «Оцінка прозорості місцевих бюджетів» та верифіковували експерти Партнерства «За прозорі місцеві бюджети!». Результат підраховувався в онлайн-системі автоматично. Переможцями головних номінацій стануть ті громади, які набрали найбільше балів за трьома параметрами. А головна нагорода — «Кришталь року» — дістанеться тій громаді, яка набрала найвищий загальний бал.

Додатково до головних номінацій спільна команда Програм USAID DOBRE і «U-LEAD з Європою» відібрала низку спеціальних номінацій, щоб відзначити громади, які продемонстрували гарні практики бюджетної прозорості в окремих аспектах. Це 32 громади з 13 областей, які вже є кращими в Україні у відповідних категоріях бюджетної прозорості. На гала-події «Кришталь року» дізнаємося, хто з них отримає нагороду в кожній із номінацій.