Пастор Ральф-Герхард Хаска у ніч на 9 грудня 2013 р. на вулиці Лютеранській у Києві.

Фото з відкритих джерел.

 


Посол Німеччини в Україні Анка Фельдгузен вручає Ральфу-Герхарду Хасці найвищу нагороду ФРН для цивільних — Хрест за заслуги.

...Добре пам’ятаю той грудневий майданівській вечір, коли на вулиці Лютеранській, якраз навпроти церкви святої Катерини, зіштовхнулися дві сили — колона протестувальників і щільна шеренга добре екіпірованих, поблискуючих шоломами, беркутівців, які закривали собою прохід до адміністрації Президента. 

Майданівці намагалися протиснутися до самого «лігва звіра», а правоохоронці стояли непорушно, потім посунули на «противника», готові будь-якої миті застосувати кийки, сльозогінний газ чи щось інше. На підмогу повстанцям підходили свіжі сили, звідкілясь взявся «броньовик», машина, з даху якої сотник з мегафоном, надриваючи голос, закликав беркутівців не воювати з власним народом, а жінок просив відійти вниз, за барикади, де було безпечніше. Шеренга в шоломах у відповідь наїжачилася, загупала щитами, демонструючи готовність до бою. В якусь хвилину, наче янгол з небес, між наелектризованими лавами постає пастор Ральф-Герхард Хаска у священницькій мантії. Великим птахом він розпростер руки і так, незважаючи на лапатий мокрий сніг, стояв, доки сторони не вгомонилися і не розійшлися на безпечну відстань.

Протистояння тривало довго, люди позамерзали, у всіх намокли одяг і взуття. І тоді Ральф-Герхард Хаска (він був пастором Німецької євангелічно-лютеранської церкви в Києві з 2009 по 2015 рік) запросив майданівців зайти до храму погрітися і попити гарячого чаю. З того дня, 9 грудня, церква на Лютеранській перетворилася на ще один штаб руху опору кримінальному режиму Януковича. Тут облаштували кімнату для відпочинку з розкладними ліжками, спеціально закупленими для майданівців, лазарет для хворих і поранених (пізніше і сам пастор отримав легке поранення гумовою кулею, коли фотографував на Майдані), аптечний склад, на кухні щодня готували їжу для сотень людей.

Були такі дні, що до церкви приходило до тисячі людей. У самому ж храмі звучали екуменічні молитви за Україну і її народ, які спільно проводили лютерани, греко-католики, вірні УПЦ Київського патріархату. Після перемоги Майдану церква почала опікуватися дитячими притулками на Донбасі, переселенцями, мешканцями прифронтових сіл і містечок.
Нещодавно Посол Німеччини в Україні Анка Фельдгузен вручила Ральфу-Герхарду Хасці найвищу нагороду ФРН для цивільних — Хрест за заслуги. Орден присуджується громадянам Німеччини, а також іноземцям за політичні, соціально-економічні та духовні досягнення, і за особливі заслуги перед Німеччиною.

На церемонії нагородження пані посол зазначила, що «пастор Хаска активно підтримував людей на Майдані Незалежності взимку 2013—2014 років і виступав за їх право на мирний протест. Він перетворив кірху святої Катерини в місце притулку і спокою, і в умовах гострої небезпеки запобіг насильницькому протистоянню протестуючих і поліції, ставши між обома сторонами». Анка Фельдгузен додала, що нині священник організовує відправлення гуманітарних вантажів на Донбас, а завдяки його статтям у журналі «Ukraine Verstehen» німецька громадськість дізнається про найважливіші події в Україні.

Нагорода від федерального президента Франка-Вальтер Штайнмаєра стала несподіванкою для священника, хоч пастор і політик особисто зустрічалися в дні найгострішого протистояння у центрі Києва, коли Штайнмаєр, як глава німецького МЗС, в лютому 2014-го приїздив на переговори з Януковичем. В одному з інтерв’ю Ральф Хаска зазначив, що поважає пацифізм і людей, котрі сповідують принципову миролюбність, але вважає, що, «на жаль, іноді проти тиранів і зла у світі потрібно захищатися», і хоч «ніхто не чує і говорить про це неохоче, але за певних умов свободу і мир потрібно захищати із зброєю в руках».

«Є німецька пісня, зміст якої можна передати так, що багато маленьких кроків і велика кількість людей можуть змінити світ. Ви і я можемо йти цим шляхом і досягти блага для світу. Нас об’єднує бажання миру для України. І я щиро бажаю всім українцям, щоб цей мир якомога швидше настав», — каже пастор.

Дякуючи на нагороду, Ральф Хаска ще раз наголосив, що «багато хто тоді робив те, що було потрібно, і там, куди Бог послав. Я лише один із них».

Ми ж дякуємо пастору за його сміливість, небайдужість і любов до України.

Світлана ЧОРНА, учасниця Євромайдану.

Фото надано Посольством Федеративної Республіки Німеччини.