На знімку: Надзвичайний і Повноважний Посол Швейцарії в Україні та Молдові Клод Вільд під час спілкування з мешканцями мікрорайону Тяжилів Вінниці.

— Ви не боялися корупції? — запитали журналісти Надзвичайного і Повноважного Посла Швейцарії у нашій державі та Молдові Клода Вільда під час його перебування у Вінниці.

— Не було у нас таких фактів у Вінниці за всі роки співпраці, — відповів дипломат.

Він уточнив, що з жодним іншим містом України Швейцарія не реалізувала такі масштабні проекти, як із Вінницею.

Втілювали їх на умовах співфінансування. Внесок швейцарської сторони становить 20,2 мільйона євро, з бюджету громади Вінниці витрачено 207,2 мільйона гривень.

Комплексом управляє один оператор

Клод Вільд приїздив на закриття найбільшого з проектів, що стосується вдосконалення енергоефективності міського господарства. У його рамках у місті над Південним Бугом збудували дві потужні котельні на альтернативному паливі, а також здійснили низку заходів із модернізації систем постачання тепла у будинки вінничан. Зокрема, замінили теплопроводи, встановили у житлових будинках індивідуальні теплові пункти тощо.

Посол виявив бажання особисто ознайомитися з тим, що конкретно зроблено на вкладені кошти. Головне — як це працює на користь громади.

Не приховував допитливості стосовно, здавалося б, навіть незначних дрібниць, на які звертав увагу під час огляду однієї із двох збудованих котелень. Розташована вона в одному з найбільш віддалених від центру районі міста — Тяжилів. Забезпечує теплом мешканців квартир багатоповерхових будинків. Працює на подрібненій деревині. Влітку підігріває воду. У холодну пору паралельно використовують природний газ — забезпечити мікрорайон теплом від деревини, на жаль, не вдається.

Технологічний комплекс європейського зразка розташовано у трьох ярусах. Дипломат побував на кожному з них. Оглянув усі важливі вузли та механізми. Цікавився принципом їхньої роботи. Пояснення давали керівник комунального підприємства «Вінницяміськтеплоенерго» Сергій Бульбас та головний інженер підприємства Андрій Ласкавчук.

— Усім комплексом управляє один оператор, — уточнив Андрій Ласкавчук, відповідаючи на запитання дипломата.

— А раніше? — запитав гість. — На старій котельні скільки працювало?

— Шестеро осіб протягом однієї зміни, — пояснив головний інженер.

Ця деревина не з Карпатських лісів?

Якісні показники сировини тріски, подрібненої деревини, перевіряють працівники лабораторії, розташованої на території котельні.

Уважно вислухавши інформацію керівника лабораторії Олени Мартиненко, дипломат поцікавився, чи є гарантія того, що деревина виготовлена на законних умовах, чи не з Карпатських вона лісів?

— Деревину отримуємо з нашої області, а також сусідніх — Житомирської і Хмельницької, — відповіла керівник лабораторії Олена Мартиненко.

Після завершення огляду котельні, залишивши територію, дипломат не поспішав сідати в транспорт. Через перекладача звертався до перехожих, які виходили з сусідніх будинків. Люди схвально відгукувалися про забезпечення теплом. Казали, що, по-перше, тепер його подають без перебоїв, як це було раніше, по-друге, у квартирах стало тепліше.

Зменшили залежність від газу

Герб Швейцарії можна побачити на одному з двох приміщень котельні. На флагштоку висить прапор цієї країни поруч із прапором нашої держави.

На їхньому фоні дипломат сфотографувався з вінничанами.

— Я приємно вражений, що наше партнерство дало такий позитивний результат, — сказав Клод Вільд. — Важливо, що це проект не віртуальний, а дуже конкретний, реальний. Головне — мешканці мають надійне теплопостачання, воно вищої якості, з кращими показниками енергоефективності.

Ставили мету — зробити Вінницю менш залежною від споживання газу, і досягли її. Тим само місто зробило свій внесок у загальноукраїнську стратегію зменшення залежності від використання природного газу.

...Клод Вільд усміхався, коли проїжджали поруч із трамваями. Всі вони — із Швейцарії. Із передачі Вінниці трамваїв із Цюриха розпочалася співпраця. Було це у 2006 році. Цей проект став швейцарцям у понад три мільйони євро. Цілком імовірно, що місто над Південним Бугом отримає ще частину вагонів з Цюриха. Міська влада вже провела з цього приводу перші перемовини з муніципалітетом швейцарського міста. За словами міського голови Вінниці Сергія Моргунова, вони обнадійливі для нас.

Дипломат також говорив про продовження співпраці. За його словами, влада Вінниці зарекомендувала себе надійним партнером. Як уточнив Клод Вільд, попереду на нас чекають проекти з урбаністики і децентралізації.

Фото автора.