У Румунії у неділю відбувся другий тур президентських виборів. Більшість громадян, які мають право на голос (а таких у країні і за її кордонами понад 19 мільйонів), вирішили, що їхнім президентом знову має стати Клаус Йоганніс. За попередніми результатами, за нього проголосували майже 65% виборців, а за представника Соціал-демократичної партії і колишнього прем’єра Віоріку Денчіле лише 35%.

«Сучасна, європейська, нормальна Румунія перемогла й сьогодні», — заявив Йоганніс після того, як було оголошено перші результати екзіт-пола.

Прикметно, що виборча активність громадян виявилася дещо вищою, ніж у першому турі — близько 50% від внесених до списків для голосування. Щоправда, в день голосування був момент, коли багатьом здалося, що люди ігнорують вибори й не збираються йти до урн. Клаус Йоганніс навіть закликав співвітчизників не сидіти вдома, а взяти активну участь у виборі майбутнього країни й шляху, яким вона має розбудовуватися в найближчі п’ять років. І люди відгукнулися на цей заклик. Рекорд політичної свідомості на цих виборах, однак, належить румунам, котрі проживають за межами країни. Майже 800 тисяч, чого ніколи не було раніше, прийшли на виборчі дільниці в дипломатичних місіях Румунії. І більшість із них проголосували за її європейський розвиток, віддавши перевагу колишньому главі держави.

На думку румунських політологів, обрання 60-річного Клауса Йоганніса на другий термін дозволить йому провести разом із нинішнім прем’єр-міністром Людовіком Орбаном необхідні реформи, на яких наполягає Європейський Союз, і вивести країну з глухого кута, у який завели її соціал-демократи. Їхнє довголітнє правління завершилося розквітом корупції і прагненням захистити одного з лідерів партії Лівіу Драгня, який зловживав службовим становищем і з групою осіб привласнював гроші з європейських фондів. А потім намагався ослабити незалежність судової системи й підпорядкувати прокуратуру й суддів міністерству юстиції, тобто передати їх під контроль уряду. Це викликало гнів не тільки в громадян Румунії, а й різку незгоду з боку Європейської комісії.

Румунські ЗМІ зазначають, що більшість громадян країни не повірили лідеру Соціал-демократичної партії Віориці Денчіле, яка на передвиборних зустрічах заявляла, що поведе Румунію «вперед, а не назад». А насправді продовжувала діяти в дусі комуністичної партії, яку на політичній арені змінили соціалісти. Це спричинило величезне обурення в молодих людей, які бачили, як соціалісти маніпулюють свідомістю громадян і продовжують гнути лінію комуністів. 

Завдяки підтримці нового покоління діючий президент Йоганніс буквально знищив усі плани соціал-демократів на повернення до влади. Хоча б на найближчі п’ять років.