На знімку: будинок по вул. Володимирській, в якому з лютого 1919-го розташувалась Академія наук. Сьогодні тут працює Президія Національної академії наук України.

Колаж Олексія КУСТОВСЬКОГО.

Історія НАНУ тісно пов’язана з історією становлення нашої державності. 14 листопада 1918 року гетьман Скоропадський затвердив ухвалений Радою Міністрів Української Держави закон про заснування Української академії наук. А вже 27 листопада відбулося її перше спільне зібрання, на якому обрали голову УАН — Володимира Вернадського та її секретаря Агатангела Кримського, затвердили статут і штати.

Наступні десять років позначилися важливими досягненнями в галузі історичних, економічних, соціальних наук. Протягом перших років існування академії було обґрунтовано норми української мови і створено перший офіційний український правопис.

Протягом 1920—1940-х років наші дослідники створили генератор нового типу — магнетрон і побудували на його основі один із перших у СРСР радіолокаторів, створили обладнання для одержання рідкого водню і гелію, розщепили атомне ядро, започаткували чимало нових наукових дисциплін. Під час війни наука працювала на перемогу: винайдення і запровадження Євгеном Патоном автоматичного електрозварювання зробило легендарну «тридцятьчетвірку» найкращим середнім танком часів Другої світової...

Мирне життя відкривало нові горизонти: перший у континентальній Європі комп’ютер — малу електронну лічильну машину «МЕЛМ» — було створено у 1951 році в лабораторії Інституту електротехніки АН УРСР.

Нині в системі НАН України працюють 29 206 осіб, серед них — 15 310 наукових працівників (зокрема 2 367 докторів та 6 746 кандидатів наук). Торік науковими установами НАНУ впроваджено в різних галузях економіки України майже 800 новітніх розробок, серед яких передові технології, зокрема інформаційні, машини, устаткування, матеріали, автоматизовані комплекси і системи, програмні продукти, бази даних і бази знань, сорти рослин, методичні рекомендації та методики, стандарти.

Довідково

У структурі НАН України працюють 160 наукових установ та 36 організацій дослідно-виробничої бази.