Ще понад 20 сімей найближчим часом зможуть отримати квартири у пільговий фінансовий лізинг. Держава компенсує їм до 40% вартості житла.

Кожен поліцейський, який прослужив два роки, може скористатися правом отримати житло у власність на пільгових умовах. Про соціальну захищеність працівників розповів начальник відділу з питань житлового забезпечення поліції Донецької області Сергій Литвиненко.

«Програма пільгового фінансового лізингу передбачає отримання житла з частковим погашенням платежів Національною поліцією. Сума компенсації залежить від стажу служби правоохоронця та складу його родини. За рахунок поліції повністю компенсуються витрати за обслуговування договору іпотеки та частина кредитних платежів — до 40% на одну особу», — розповів Сергій Литвиненко.

Якщо обидва члени родини — поліцейські, то відсотки, що компенсує відомство, додаються. Наприклад, чоловіку і дружині, які прослужили 15 років та мають двох неповнолітніх дітей, треба сплатити за квартиру лише 30%. Програма почала діяти в 2019 році. На цей час 22 поліцейських у Маріуполі, Краматорську і Покровську вже отримали власне житло. Ще стільки ж працівників очікують на свої квартири найближчим часом.

Загалом заявки на придбання житла на умовах пільгового лізингу до Державної іпотечної установи подали понад 100 співробітників поліції. Для Донеччини, де чимало з них є переселенцями з тимчасово окупованих територій, можливість отримати власну оселю є дуже актуальною. Так, свій дім після численних поневірянь орендованими квартирами отримала родина Олександра Джугана (на знімку), співробітника обласного главку поліції. У просторій трикімнатній квартирі вистачає місця і для шестирічного сина, і для тримісячної донечки.

«Ми чотири рази переїжджали. Найголовніше, що тепер моя родина спокійна й захищена. Приходиш у свою квартиру й не думаєш, що завтра зателефонує хазяйка та скаже виїжджати. У майбутньому, коли донька трохи підросте, ми зможемо здійснити мрію сина — завести цуценя», — каже Олександр Джуган.

На кожного поліцейського передається житло, що перебувало в експлуатації не більше 20 років, або в будинку проводилася реконструкція чи капітальний ремонт за останні 10 років.

«Ми допомагаємо заявникам підшукати квартири, що відповідають усім критеріям. У нашому регіоні це доволі складно — враховуючи ситуацію, що склалася, нове житло не будують. Після сплати усіх платежів оселя стає власністю поліцейського з правом продажу, дарування тощо», — зазначив Сергій Литвиненко.

Максимальний строк, на який можна взяти житло в лізинг, — 20 років, а мінімальний — 5.

Донецька область.

Фото прес-служби ГУ НП в області.