Міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Тимофій Милованов під час виступу на парламентських слуханнях розповів про економічний ефект від запровадження цивілізованого ринку землі, який, на його думку, стимулюватиме притік інвестицій в аграрну галузь України та прямі надходження до державного та місцевих бюджетів.

— Простими словами, — виголосив він з трибуни, — нам потрібні довгі дешеві гроші для того, щоб аграрна галузь могла розвиватися. Нині додана вартість в Україні з гектара вдвічі менша, ніж у Польщі. Потрібно побудувати інфраструктуру і переробку навколо... Нормальна робота ринку земель, за нашими розрахунками, принесе лише за три місяці наступного року (тобто за жовтень-грудень 2020-го. — Г. К.) майже 9 мільярдів додаткових гривень зростання ВВП, тобто 0,23%. У 2021 році таке зростання очікується на рівні додаткових 30 мільярдів гривень і відповідно плюс 0,83% зростання ВВП.

Нормальне право власності на землю дасть змогу розвивати ті галузі АПК, які потребують значних вкладень у кожний гектар та довгострокове планування. Наприклад, попри рекордні врожаї та розвиток рослинництва, за 18 років площі під садами і виноградниками постійно скорочувались. Ми втратили 160 тисяч гектарів таких земель. Подібна ситуація із зрошенням, особливо на півдні країни. Із понад 2 мільйонів гектарів зрошувальних земель залишилося заледве 500 тисяч. Це мільярдні недонадходження від зниження врожайності.

Модель обігу земель уже є. За роки незалежності розроблено досить непогане законодавство: і Земельний кодекс, і Цивільний кодекс. Їхні положення є доволі збалансованими. Але ці кодекси не можна використовувати через мораторій...

У нас є кадастр, який одночасно є і корумпований, але і за багатьма параметрами, технічними і законодавчими, є кращий, ніж у певних економічно розвинених державах. Подумайте, як так може бути: законодавство краще, а результати гірші?!

Для нормального врожаю потрібне насіння, добрива, потрібні технологічні процеси, захист рослин, техніка, пальне, інфраструктура, треба вивезти зібране, продати... Потрібні гроші. Передусім, щоб посіяти, продати, заробити. І нормальні закони та правила — вони також неймовірно потрібні. У цьому й полягає реформа. Час до 1 жовтня 2020 року буде використаний для наведення ладу в роботі державних установ. Наприклад, постановою Кабміну затверджено Порядок надання кредитів для купівлі землі для малих фермерів.

Зауважте, я нічого не кажу про іноземців і право на придбання для них. Думаю, що навести лад на нашій землі ми можемо і самостійно. І потім вже вирішити, наскільки бути відкритими і для кого, і за яких умов тощо. Але не забувайте, що вже серед вас і нас всіх працюють іноземні фермери, не транснаціональні холдинги, а звичайні голландці, німці і датчани, які переїхали до України, бо люблять і працюють на українській землі, — наголосив міністр.

Підготувала Галина КВІТКА

Фото Олександра КЛИМЕНКА.

Більше фото тут