З 8 грудня в Україні запрацювала нова митниця. Про перші підсумки її роботи відзвітував на засіданні Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Голова Державної митної служби (ДМС) Максим Нефьодов. Зокрема, за його словами, в перші дні не виникло жодних серйозних збоїв, усі структури працювали злагоджено.

Нагадаємо: за останніх сім років митна і податкова служби не раз проходили через горнило реформ, які спочатку запроваджували, а потім скасовували. У грудні 2012 року уряд об’єднав митницю і податкову в Міністерство доходів і зборів. Після Революції Гідності його ліквідували. На базі міністерства відновили Державну податкову службу і Державну митну службу. Однак уже у травні 2014-го Кабмін змінив свою думку і створив Державну фіскальну службу, що об’єднала в собі митницю та податкову. Наприкінці 2018-го Мінфін заявив, що ДФС знову розділять на податкову та митну служби. За результатами конкурсів нові структури очолили Сергій Верланов (податкова) та Максим Нефьодов (митна).

Важливість злагодженої роботи митниці складно переоцінити. 35 відсотків надходжень до бюджету перераховує саме ДМС. За рік це майже 360 мільярдів гривень. Утім, рівень корупції на митниці не давав змоги владі залишати все як є. Максим Нефьодов запевнив, що майже 500 одіозних митників не перейдуть до нової структури. До речі, він підкреслив, що конкурси на голів 16 (а не 26 як раніше) регіональних митниць оголосять уже цього місяця. «Термін подачі документів буде досить великий, щоб потім не казали, що хтось не встиг їх подати через Новорічні свята», — заявив голова ДМС. Провести конкурси планують уже наприкінці січня.

Проте саме кадрову політику нового глави митниці найбільше критикували члени комітету. Зо-крема, було вказано на деяких чиновників, яких «перепризначено» на Львівську, Одеську та Харківську митниці, незважаючи на їхню сумнівну репутацію. Народні обранці закликали М. Не-фьодова зробити висновки й ретельніше ставитися до кандидатів.

Серед важливих законопроектів, які розглядали на засіданні комітету, обговорювали зміни до Податкового кодексу України щодо вдосконалення структури управління у сфері державної податкової та митної політики 
(№ 2419). Ініціатором документа є Кабінет Міністрів. Його поява теж пов’язана з розділенням Державної фіскальної служби на митну й податкову. Щоправда, у цьому проекті закону більше йдеться про податківців.

Пропонується, зокрема, уточнити перелік органів державної влади, які матимуть статус контролюючих, встановити чітке розмежування їх функцій та повноважень у сфері адміністрування податків і зборів. Також передбачається, що порядок інформаційного обміну між ДПСУ та Держмитслужбою затверджуватиметься Мінфіном. Вносяться уточнення щодо особливостей обліку великих платників податків. Крім того, визначено особливості оплати праці та проходження служби державними службовцями ДПСУ і Держмитслужби та їх територіальних органів.

У народних обранців виникло чимало запитань до голови Державної податкової служби Сергія Верланова, який серед інших представляв законопроект. Утім, після обговорення було вирішено, що всі дублювання та неузгодженості, які нині там є, будуть відкореговані до другого читання, тоді як сам документ — важливий та потрібний для оновлення податкової та митної служб. Тож комітет рекомендував Верховній Раді ухвалити його за основу.