За версією силовиків, у злочині винні ветерани АТО і добровольці. Деталі розкрили 12 грудня на спеціально скликаному брифінгу, де були присутні вищі чини поліції, Президент України Володимир Зеленський, а також очільник МВС Арсен Аваков.

Як повідомив на брифінгу заступник глави Нацполіції Євген Коваль, слідство встановило всіх підозрюваних у цьому жорстокому вбивстві. Ними є волонтерка, дитячий медик Юлія К., музикант і військовий Андрій А., подружжя ветеранів війни на Донбасі Інна Г. (позивний «Пума») і її чоловік Владислав Г. («Буча»), а також військова медсестра Яна Д.

«Слідство виключило усі мотиви вбивства Шеремета, окрім одного — дестабілізація соціально-політичної ситуації в державі шляхом вбивства відомої особи. Під час розслідування слідчі відпрацювали 35 інших вибухів, які сталися до і після вбивства журналіста. Серед них правоохоронців зацікавили два випадки: підрив електроопори лінії передач 21 листопада 2015 року на Херсонщині і невдалий замах на бізнесмена Ч. у Косові Івано-Франківської області 2018-го. Слідчі встановили особи людей, які можуть бути пов’язані з цими злочинами, а пізніше виявили, що ці особи знають один одного та мають спільне коло спілкування», — зазначив він.

За словами Коваля, правоохоронцями було проведено понад 800 виїмок документів та інформації, зокрема в операторів мобільного зв’язку, допитано понад 3 700 осіб, призначено 47 експертиз, відпрацьовано понад 570 будинків і майже 4 300 квартир, опрацьовано 80 мільйонів телефонних з’єднань та 44 тисячі абонентів, проаналізовано відеодані з 221 відеокамери.

На брифінгу було представлено телефонні розмови, в яких ці особи обговорювали справу щодо вбивства Павла Шеремета, а також записи з камер відеоспостереження з підозрюваними напередодні вбивства журналіста. Як розповів Коваль, підозрювані також нібито обговорювали ймовірність скоєння замаху на відомих людей, зокрема волонтерки Марусі Звіробій (справжнє ім’я — Олена Самбул).

Присутній на брифінгу Президент України Володимир Зеленський нагадав, що справа Павла Шеремета є для його команди пріоритетною, та подякував слідству за потужну роботу. «Ймовірні вбивці були сьогодні затримані. Ми отримали багато відповідей.

Але є ще одне запитання — хто замовник?» — сказав він.

Підозрювані у справі про вбивство Шеремета пов’язані з військовими та допомагали армії. «Ми не маємо права впевнено стверджувати, ці громадяни поки що підозрювані. Ці особи досить публічні, томи ми отримали дозвіл слідства розкрити їх прізвища», — розповів міністр внутрішніх справ Арсен Аваков.

На запитання про ймовірну причетність Росії до вбивства Шеремета Аваков відповів, що така версія досі розглядається. «У цій версії є кілька підверсій. Наприклад, Шеремет писав книгу разом із Нємцовим, Шеремет видав кілька матеріалів, які викривали чинний режим сусідньої держави. Тому це також може бути версією і також розглядається», — сказав він.

Дещо пізніше у четвер на одному з телеканалів Арсен Аваков повідомив, що справа ще не розслідувана і не закрита. «Слідство триває. Сьогодні ми провели першу фазу, коли затримали підозрюваних. Ми провели великий брифінг, бо ця тема дуже резонансна і ми хотіли дати максимум інформації. У нас немає відповіді на всі запитання, ми не знаємо механізмів взаємодії, не знаємо ролі окремих громадян у справі. Водночас ми бачимо людей, які ініціювали цей злочин. На брифінгу було 5—10% з усієї інформації, яку можна було оприлюднити», — наголосив Арсен Аваков.

Міністр зазначив, що слідство має переконливі аргументи винуватості затриманих, однак Україна — правова держава, і свою непричетність кожен може довести у суді.

Директор департаменту комунікації МВС України Артем Шевченко повідомив, що підозри у вбивстві Шеремета висунуто трьом особам — Яні Д., Юлії К. та Андрію А., усі вони затримані. Ще двоє підозрюваних нині перебувають під вартою в іншій справі — замаху на бізнесмена в Івано-Франківській області, і підозру в убивстві Шеремета їм поки що не висували.

На думку багатьох експертів, представлені слідством версії залишають багато запитань. Зокрема, ймовірна причетність до вбивства журналіста учасників добровольчого руху, волонтерів та ветеранів АТО. Мовляв, в останні кілька місяців саме вони є головною протестною силою в країні. При цьому учасників АТО пов’язують з усіма резонансними злочинами в країні. Наприклад, із вбивством дитини під час замаху на бізнесмена В’ячеслава Соболєва.

Нагадаємо, 20 липня 2016 року в центрі Києва на перетині вулиць Івана Франка і Богдана Хмельницького пролунав вибух, внаслідок якого загинув журналіст Павло Шеремет. Протягом останніх п’яти років свого життя він працював у виданні «Українська правда» і був ведучим на радіо «Вести».