Як зазначає прес-служба КМДА, це має розв’язати проблеми хаотичної забудови, забезпечення соціальної та транспортної інфраструктури. Загалом планом передбачено будівництво 28,6 млн кв. м житла. При цьому його зводитимуть у комплексі з дитсадками, школами та іншою соціальною інфраструктурою.

Варто зазначити, і на цьому наголосив начальник КП «Інститут генерального плану м. Києва» Сергій Броневицький, що чинний Генплан за темпами будівництва житла було перевиконано, тоді як за темпами реалізації інженерної та транспортної інфраструктури його виконано лише на 20—25 відсотків.

В історико-архітектурному опорному плані передбачено понад 3,5 тис. об’єктів культурної спадщини, а також їхні буферні зони та історичні ареали, де буде заборонено висотну забудову. Також у брошурі-презентації нового Генплану сказано, що пріоритет за новим документом буде надано пішоходам, велосипедистам і громадському транспорту.

За словами Кличка, незадовільним для європейської столиці є рівень розвитку метро. Також очільник Києва наголосив на необхідності завершення будівництва підходів до Дарницького залізнично-автомобільного мосту і зведення вокзалу на Видубичах. «Необхідно добудувати нарешті Подільський мостовий перехід. Щоб наприкінці наступного року відкрити автосполучення через міст. І розпочати наступний етап — будівництво і запуск метро на Троєщину», — наголосив Віталій Кличко. Нагальним він назвав і будівництво перехоплюючих паркінгів біля транспортних розв’язок — поблизу станцій метро і на в’їздах у місто. Актуальним, за словами очільника столиці, залишається також створення на міських магістралях окремих смуг руху для громадського транспорту.

У новому Генплані також є скорочення площі промислових і комунально-складських територій та розміщення на звільнених ділянках інноваційних парків і житлово-громадських комплексів. Площу зелених зон при цьому планують збільшити на 2,27 га.

Передбачено проведення реконструкції застарілого житла загальною площею майже 15 млн кв. м. Згідно з новим Генпланом, п’ятиповерхові будинки, зведені в Києві у 1960—1990-х роках, хочуть модернізувати до 2040 року або ж віддати на перебудову інвесторам.

Проект Генерального плану розроблено на сім років з перспективними напрямами розвитку на 20-річний термін. Громадські слухання та внесення пропозицій до проекту стартують на початку 2020-го.