Андрій Антоненко (в центрі) разом зі своїми адвокатами під час засідання Печерського районного суду Києва 14 грудня 2019 року.

На тлі відгомонів зустрічі «нормандської четвірки» в Парижі, активного обговорення в парламенті й під його стінами законопроекту про ринок землі, а також дебатів на всіх рівнях стосовно законопроекту про децентралізацію, внесеного до Верховної Ради Президентом, в українському соціумі не вщухає хвиля обурення із приводу арешту волонтерів і ветерана АТО, яких звинувачують в убивстві журналіста Павла Шеремета.

Чекаючи суду, який повинен поставити всі крапки над «i» в цій резонансній справі, суспільні активісти проводять свої розслідування, порівнюють показане на брифінгу у МВС відео, зіставляють відомі факти й інформацію.

Тим часом заарештований за підозрою в причетності до вбивства журналіста в 2016 році ветеран АТО й музикант Андрій Антоненко передав із СІЗО записку. Її опублікувала у Фейсбуці директор групи Riffmaster Поліна Іванова. У цім посланні Антоненко ще раз повідомив, що не причетний до «справи Шеремета», подякував матері Павла Шеремета «за те, що вона не хоче, щоб страждали невинні люди», і всіх друзів і колег за підтримку.

У свою чергу командування Сил спеціальних операцій (ССУ) ЗСУ клопочеться перед судом про зміну сержантові ССО Андрію Антоненку запобіжного заходу з тримання під вартою на домашній арешт. Про це заявив начальник прес-служби ССО Олексій Никифоров. Зокрема, він повідомив, що відповідний документ переданий судді через адвокатів і залучений до справи. А також про те, що за дні, що минули з моменту взяття Антоненка під варту, жодного запиту від органів слідства до командування не надходило. «У командуванні ССО розраховують на об’єктивні, неупереджені дії слідства, готові всіляко сприяти розслідуванню. Однак суто з людської точки зору, а не з позиції чиновників, віримо в невинність нашого військовослужбовця. Сподіваємося, найближчим часом її доведе суд», — йдеться в оприлюдненій заяві.

Віталій Коломієць, адвокат фігурантки «справи Шеремета» Яни, впевнений: жодного із трьох підозрюваних не звільнять з-під варти або домашнього арешту швидко, адже прокурори нібито не мають наміру подавати клопотання про зміну запобіжного заходу раніше необхідного строку. «Але можуть активно перешкоджати збиранню доказів здійснення ними злочину, передбаченого ч. 2 ст. 372 КК (притягнення свідомо невинного до відповідальності), а саме це ми як захист повинні робити й робимо», — написав він на своїй сторінці у Фейсбуці. І запевнив, що вже зібрано достатньо доказів непричетності його підзахисної до злочину, які залишилося лише задокументувати.

Раніше адвокат іншої підозрюваної — волонтера й лікаря Юлії Кузьменко, яка також перебуває в СІЗО за рішенням Печерського суду, заявив, що в нього не приймають клопотання про ознайомлення з матеріалами справи.

А сама Кузьменко також передала із СІЗО заяву, яку оприлюднив її адвокат.

«Мені бояться немає чого, тому що я не скоювала цей страшний злочин, і знаю, що правда за мною. Я впевнена, що суспільство не дасть їм безкінечно фальсифікувати справу проти мене!», — написала вона.

Фото radiosvoboda.org