Відкликати і доопрацювати законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення» як такий, що загрожує стабільності економіки та суверенітету держави — таке звернення ухвалили депутати Вінницької облради на сесії 17 грудня нинішнього року.

Документ підтримали 62 депутати із 67 присутніх у залі. Питання землі було першим у порядку денному роботи сесії. Текст звернення до Верховної Ради та Кабінету Міністрів озвучив голова обласної асоціації фермерів депутат облради Сергій Лановик.

— Незважаючи на спротив органів місцевого самоврядування, численні акції протесту сільськогосподарських виробників, фермерів, представників агропромислових підприємств, пропозиції доопрацювати документ, народні депутати ухвалили його у першому читанні без урахування думки селян, — йдеться у зверненні вінницьких депутатів.

— Пропонована норма 200 тисяч гектарів землі в одні руки, спрямована на створення аграрного олігархату, знищення дрібних і середніх сільськогосподарських підприємств, що загрожує стабільності роботи агропромислового комплексу і продовольчій безпеці держави, може призвести до дестабілізації ситуації в Україні.

Як зазначив промовець, аграрії не проти ринку землі. Для його запровадження необхідно доопрацювати цей законопроект. Втім, подані до парламенту конкретні пропозиції проігнорували народні депутати, які голосували за законопроект. Знехтували думками тих, хто безпосередньо працює на землі.

Про це також говорили аграрії, які зібралися під стінами будівлі обласної влади на акцію протесту проти відкриття ринку землі. Серед них був народний депутат України одного з попередніх скликань Микола Мельник. Нині він представляє сільськогосподарське підприємство з села Липівка Томашпільського району.

Учасники акції заявили, що продовжуватимуть обстоювати свої вимоги в інших формах протесту. Робитимуть це доти, доки у Києві не дослухаються до їхнього голосу.

Вінницька область.