У парламенті з ініціативи комітету з прав людини відбулося привітання Голови Верховної Ради Дмитра Разумкова зі святом Святого Миколая дітей із різних регіонів України.

Фото Андрія Нестеренка.

Сьогодні Святий Миколай Чудотворець — Божий угодник, заступник дітей, покровитель мандрівників, моряків і рибалок — спускається до людей з небес з величезною торбиною дарів. Найцінніші з них — мир і злагода, любов, радість, надія, віра.

Найбільше подарунків від Миколая, «миколайчиків», чекає дітвора. Кажуть, що разом з Чудотворцем до осель заходять два янголи і двоє маленьких створінь з ріжками і хвостами, вони й підказують Святому, на які дари заслужила людина. Особливо піклується він про дітей — ніхто з малечі в День Святого Миколая не залишається без солодощів та іграшок, які Божий посланець тихенько вночі ховає під подушками хлопчиків і дівчаток.

— Миколай — один з найбільш шанованих святих на вкраїнській землі, — каже доктор філософії, мистецтвознавства і богослов’я Дмитро Степовик. — Про Святого Миколая, цілком реальну історичну постать, відомі деякі факти — він жив у четвертому столітті, був єпископом у місті Міра у Малій Азії.

Знаємо також, що він — єдиний син заможних батьків Феофана і Нони. І хоч хлопчина рано осиротів, він не втратив віри, інтересу до науки і навчання, не розгубив добродушність та співчуття до оточуючих і завжди допомагав бідним, роздавав гроші убогим. Був набожним і у молоді роки здійснив прощу до Святої Землі, а протягом життя відвідав усі святі місця. Ім’я Миколая зафіксовано у списку єпископів, які брали участь у Першому Вселенському християнському соборі 325 року, котрий зібрав імператор Костянтин Великий. За життя Миколай сотворив безліч чудес, він одним дотиком і молитвою рятував від смерті обмовлених людей і невиліковно хворих, потерпаючих на суші і на морі, а рідне місто Міра уберіг від тяжкого голоду. Свої багатства архієпископ Мир Лікійських завжди ділив з іншими, залишаючи собі тільки необхідне.

Тож і нині Святий приносить у людські оселі свої подарунки. У наших краях його з давніх-давен шанували за доброзичливість, щедрість і готовність допомагати, що цілком відповідало менталітету українців. У Софії Київській, збудованій тисячу років тому, серед більш як п’ятисот зображень окремих святих, сонм яких називають «собором святих», збереглася й одухотворена мозаїка XI ст. Миколая Чудотворця.

Світлана ЧОРНА.

Тим часом понад п’ять сотень маленьких лучан взяли участь у передноворічному святі, яке організував для них у розважальному центрі «Промінь» депутат Луцької міськради, меценат, засновник Громадянського руху «Свідомі» Андрій Покровський.

— Сьогодні серед наших гостей були діти воїнів АТО, сироти і напівсироти, діти переселенців, але всіх їх об’єднує те, що вони живуть у Луцьку. Малюки отримали подарунки, переглянули виставу, потанцювали із яскравими та веселими аніматорами, могли зробити собі глітерне тату або ж розмалюватися як герой із мультика «Щенячий патруль». Дитячі усмішки на обличчях свідчать, що ми робимо правильні справи, — каже співзасновник Громадянського руху «Свідомі» Тарас Шкітер.

Зазвичай листи Святому Миколаю пишуть наодинці. А в Будинку культури села Байківці, що в Тернопільському районі, діти спільно творили атмосферу дива. Веселим товариством звітували про рік, що минає, підсумовували — чи були чемними, чи робили шкоду, а ще разом мріяли про подарунки і їх замовляли.

На цьому святі малеча з особливим натхненням розфарбовувала листівки, тут лунали пісні про Чудотворця й зиму. Особливою приємністю для діток був перегляд мультфільму «Полярний експрес». Наприкінці дійства листи відправили. Тепер місцеві малюки та їхні батьки чекають на диво.

На площі Миру у Сєвєродонецьку на Луганщині засяяла вогниками новорічна ялинка: увімкнена гірлянда захоплює малечу своїми 3D-ефектами. Новорічне освітлення замерехтіло також на будівлях Палацу культури хіміків та міськради. Тож увечері площа має святковий новорічний вигляд і приваблює містян.

Цього року Сєвєродонецька міськрада вирішила оформити ще одну локацію — біля будівлі міського Палацу культури. Ялинка тут буде жива. Вона потішить дітлахів на День Святого Миколая — тут працюватиме світловий фонтан і відбудеться лазерне світлове шоу.

Максим СОЛОНЕНКО, Надія МИКОЛАЙЧУК, Павло ВОРОНЦОВ.