Відкриваючи захід, заступник Голови Верховної Ради Олена Кондратюк (на знімку) нагадала, що їхнім ініціатором виступив Комітет Верховної Ради з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів.

«Тема формування гідного прожиткового мінімуму є надзвичайно чутливою», — зауважила вона, додавши, що прожитковий мінімум є базою соціальних стандартів та дієвим інструментом стримування бідності.

Зазначивши, що подолання бідності в усіх її проявах для всіх категорій населення є першочерговим завданням цілей сталого розвитку ООН до 2030 року, заступник глави парламенту наголосила: захист від бідності є також одним із головних зобов’язань нашої держави відповідно до Європейської соціальної хартії, ратифікованої у 2006 році. Крім того, покращення якості людського життя та рівня соцзахисту, скорочення бідності та посилення соціальної єдності є однією з важливих складових Угоди про асоціацію України з ЄС.

За словами Олени Кондратюк, у нашій державі намітилися деякі зрушення щодо подолання крайніх проявів бідності. Водночас вона зауважила, що до категорії бідних, за стандартами ООН та ЄС, відносять не лише тих, хто має мізерні заробітки. Бідність у сучасному розумінні — це недоступність низки базових соціальних, медичних та ІТ-послуг, автомобіля, смартфону, пральної машини тощо.

«Бідність — це прірва між реальним та офіційно встановленим прожитковим мінімумом. За світовими стандартами, бідність починається, якщо людина живе менше, ніж на п’ять доларів США на день», — сказала заступник глави парламенту і нагадала, що станом на вересень 2019 року фактичний прожитковий рівень з урахуванням обов’язкових платежів становить 4 тисячі 218 гривень, водночас законодавчо встановлений прожитковий мінімум майже на 50 відсотків менший за реальний. Загалом, за останніми даними Держстату, 40 відсотків населення є бідним.

«Це дуже сумна статистика і, на жаль, Україна залишається однією з найбідніших країн Європи. Бідність — загальнонаціональна проблема номер один. Тож уряд має докласти всіх зусиль для рішучої боротьби з бідністю», — констатувала Олена Кондратюк, додавши, що одним із рішень має стати приведення офіційного прожиткового мінімуму до фактичного.

Докладніше — в наступному номері.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.
Більше фото тут