Краєзнавець Павло Дубінець (отець Павло) із зарічненськими школярами розглядають факсимільне видання Нобельського Євангелія.

Наступного року — 14 червня — виповниться 500 років Нобельському Євангелію — найдавнішій писемній пам’ятці українського Полісся, яка, за твердженням дослідників, на 41 рік старша за відоме Пересопницьке Євангеліє. Створено книгу в селі Нобель (нині Зарічненського району Рівненщини) у 1520 році.

Єдиний відреставрований екземпляр Нобельського Євангелія сьогодні перебуває в бібліотеці Академії наук Литви у Вільнюсі. Виготовити факсимільні копії Нобельського Євангелія взявся власним коштом благодійний фонд Василя Яніцького «Наш край». І ось днями він представив факсимільну копію книги (на знімку) в Зарічненському навчально-виховному комплексі «ЗОШ І ст. — гімназія».

Серед тих, хто радів цій події, і дослідники цієї найдавнішої рукописної книги Рівненщини, місцеві краєзнавці Валентина Тумаш та Павло Дубінець (отець Павло). Вони розповіли про особливості цієї книги, її культурну, сакральну та духовну цінність. Ознайомили з етапами пошукової роботи та організацією її перевидання.

Побачили видання і на його батьківщині — в селі Нобель Зарічненського району. Запланована презентація і в Рівному.

Рівне.

Фото надано автором.